Мала матура за осмаке од 23. до 25. јуна

Ученици осмог разреда са школом су завршили 8. јуна, али то није крај њиховим обавезама. Чека их полагање мале матуре која је круна осмогодишњег школовања, а од бодова освојених на три теста и успеха у основној школи зависиће упис у жељену средњу школу.

Мали матуранти ће завршни испит полагати 23, 24. и 25. јуна. Првог дана решаваће тест из српског (матерњег) језика, дан касније из математике, док ће трећег дана радити комбиновани тест (историја, географија, биологија, хемија, физика). 

У периоду од 8. до 23. јуна имају организовану припремну наставу, која се одржавала и током другог полугодишта, с тим да се у овом периоду интевизирала.

Општина Темерин у сарадњи са Културним центром „Лукијан Мушицки“ Темерин кроз пројекат „Буђење дечије културе“, последњих неколико година финансира додатне часове професорима српског језика и математике.

Према речима директорке Основне школе „Петар Кочић“ Александрe Мишковић припремни тестови су нешто лошије одрађени у односу на протекле године због другачијег начина похађања наставе.

Нисмо задовољни резултатима припремних тестова, таква је ситуација на нивоу целе државе. Доста су лоши били резултати. Вероватно је то последица онлајн наставе, начина на који се похађала настава, а која је подразумевала да деца иду сваки други дан, а часови трају пола сата. Свесни тога и анализом тог пробног теста, појачали смо рад и очекујемо боље резултате током завршног испита – прецизира Александра Мишковић.

Прелиминарни резултати завршног испита за осмаке на нивоу школе биће објављени 27. јуна, а истог дана биће могуће уложити жалбу и приговоре електронским путем и непосредно у школи.

Објављивање коначних резултати завршног теста ће бити 2. јула, након чега ће бити упис у музичке и балетске школе и попуњавање листе жеља. Коначно објављивање званичне листе жеља, односно званичних резултата и распореда деце по школама је 11. јула.

Према искуству од ранијих година доста деце одлази у гимназије, а како каже директорка школе, међу основцима ОШ „Петар Кочић“ све популарније су и стручне школе.

Ранијих година, доста деца нам је одлазило у гимназије, док у последње време све популарније су стручне школе. Углавном све више деце остане овде у Средњој школи „Лукијан Мушицки“ у Темерину. Да ли због тога што не морају да путују или што сад постоји и гимназијски и економски смер, али смо приметили да је велико интересовање за средњу школу из Темерина. Некада су осмаци одлазили за Бечеј, сад је то знатно смањен број деце, због свих ових отворених нових смерова – додаје Мишковић.

Ове године је у плану да се у Основној школи „Петар Кочић“ завршна свечаност одржи 30. јуна у дворишту школе, након чега, ако родитељи успеју да се организују, деца ће прославити своју матуру у свечаној сали „Фокс“ као и прошле године закључује за портал Темерин Инфо Мишковић.

С. К.