Мaле руке – велики таленат

У холу Основне школе „Славко Родић“ у Бачком Јарку 2. јуна отворена је прва самостална изложба радова седмогодишњег Јована Томишића. Посетиоци су имали прилику да виде 30 радова овог младог надареног детета, од чега је пет осликано на платну.

Уз огромну подршку, пре свега породице, али и својих другара, млади Јарачанин већ две године са много љубави и посвећености црта. Јован спада у изразито надарену децу чији раскошан таленат изазива дивљење, а његов ликовни израз превазилази креативни потенцијал једног седмогодишњака. Он показује посебно интересовање за цртање, а мотиви који привлаче његову пажњу су разлличити. Показује потпуну умешност у представљању портрета, пајзажа али и јунака из цртаних филмова. До сад је нацртао портрет свог деде, брата, као и свој портрет.

Све је почело када је његова учитељица Биљана Доброта приметил његов таленат и дошла на идеју да би могли приредити изложбу његових радова и на тај начин му дати подршку да настави да развија свој таленат.

Свако дете је на свој начин добро и свако дете у себи има неки таленат, само треба пронаћи и исказати га на прави начин. Ми смо јако брзо видели његов таленат и моја је жеља да то гурам даље. Идеја се родила кад су његова другарица и родитељи послали ми Јованове радове. У суштини они су ми отворили очи. Ја сам приметила његове цртеже у школи, али нисам знала шта он ради код куће. Кад сам видела те радове које црта у свом дому, одушевила сам се. И тако дошла на идеју, у сарадњи са директорком школе, да приредимо овде изложбу и на тај начин покренемо његов таленат – са задовољством каже Доброта.

Као покретач целе приче, она додаје да је Јован надарено и примерено дете, чији се таленат не огледа само у ликовној уметности, већ и кроз друге предмете.

Реч је о једном мирном и повученом дечаку, веома сталожен који је пажљив и вредан. Морам да кажем да се његов таленат не исказује само у цртању тј. кроз ликовну културу, него и кроз друге предмете. Такође, одличан је фубалер. Дете за пример. Добар је друг са осталом децом из разреда. Сва га деца воле, ни једног момента немам ништа негативно за њега да кажем, већ само позитивно – са поносом истиче Јованова учитељица.

Према речима Доброте, у његовој породици нико се не бави сликањем, а таленат је можда повукао на деду, који је знао лепо да црта. До сад није освојио ни један конкурс, јер је како каже учитељица, дете које воли слободу при одабиру теме за цртање.

До сад није освојио ни један конкурс, јер је дете које воли да црта само оно што он воли. Када добије да ради нешто што мора, што је задато, то је све одрађено на школском нивоу. Али зато кад црта нешто из своје главе , то је већ рад на вишем нивоу, што и ми као лајци можемо да приметимо – објашњава Биљана.

Поред ове изложба, у септембру ће своје радове излагати у Културном центру „Лукијан Мушицки“ у Темерину, а како наглаша директор Културног центра „Лукијан Мушицки“ Божидар Пролић, биће им драго да млади уметник из Бачког Јарка буде гост на Ликовној колонији „Јегричка 2022“, која ће бити одржана у јулу.

 

С. К.