На шта треба обратити пажњу при куповини сунчаних наочара

Наочаре за сунце треба да буду схваћене као предмет који је много више од модног детаља.

Иако су наочаре за сунце дуго времена биле само модни додатак, заборавља се да је њихова примарна функција заштита од сунца. Из тог разлога већина људи наочаре купује на непровереним местима – код уличних продаваца, Кинеза, продавница бижутерије само зато што им неки модел добро стоји и јефтин је.

Управо ова одлука је погубна по ваш вид јер лоше наочаре не штите довољно од УВ зрака, искривљују видно поље и излажу очне мишиће великом напору што може трајно оштетити вид.

На овакве наочаре посебно су осетљиве дечије очи, а ево које су карактеристике квалилтетних наочара за сунце:

 1. Штите од ултравиолетног зрачења
  УВ зраци су штетни део сунчевог спектра па тако могу да доведу до бројних оштећења ока као што су катаракта, макуларна дегенерација, меланом (коже и ока) или да убрзају неки дегенеративни процес. Наочаре које имају добру УВ заштиту ће вас ефикасно штити од потенцијално опасних сунчевих зракова.
 1. Квалитетна стакла
  Лоше наочаре не само што не штите од УВ зракова већ имају и неквалитетна стакла. Код добрих наочара у оригиналној производњи оптички део остаје јединствен, за шта постоји гаранција квалитета, што повлачи и већи новчани издатак, али сви знамо да људско здравље нема цену.
 1. Не замарају око
  Код добрих наочара нећете доћи у ситуацију да се осећате као да у њима имате диоптрију и да вам је непријатно док их носите. Наочаре са лошим стаклима имају низ оптичких дефеката због чега дају ефекат да се предмети налазе на другачијој позицији од стварне.
 1. Оквир наочара који савршено пријања
  Добар рам за наочаре је поред квалитета стакла најважнија ставка при одабиру наочара. Квалитетан рам пријања лицу, не жуља и чини да наочаре носите са лакоћом, готово као да их ни немате. Неквалитетне наочаре имају нестабилне рамове, крхке и ломљиве које не пријањају лицу као да је реч о доброј изради.
 1. Не штете већ оштећен вид
  Наочаре за сунце које сте купили на некој уличних тезги посебно су опасност за ваше очи уколико сте кратковиди или дуговиди. Наима, њихова сткла благо деформишу перспективу гледања због чега ваша диоптрија може само додатно да расте. Са квалитетним стаклима нећете имати оваквих брига.

На крају, треба да знате да је опасније носити лоше наочаре за сунце него немати их уопште, јер се без сунчаних наочара око штити скупљањем зенице, док се при гледању кроз неквалитетна стакла зенице шире и тако пропуштају опасне УВ зраке.

М. З.