Направи сам мирисни дифузер са штапићима

Дифузери са етеричним уљима најбољи су начин да у свој дом унесете дашак свежине. Ови дифузери, које можете направити сами код куће су бољи, потпуно су природни, не надражују плућа и кожу, што је велика предност.

Како би направили свој кућни дифузер, потребне су само четири ствари: стаклена бочица, базно уље, или алкохол, етерична уља, штапићи од бамбуса (мада могу послужити и обични штапићи).

Како направити дифузер?

Одабери стаклену бочицу која има ужи отвор.

Ако је отвор на бочици преширок мириси ће пребрзо испарити. Ако баш не можете наћи такву бочицу, узмите стаклену с поклопцем и на поклопцу избушите рупу довољно велику да кроз њу стану 5 до 10 штапића.

Одаберите базу за дифузер.

Базу могу чинити базна уља попут бадемовог или кокосовог. Можете користити било које нерафинирано уље, а пожељно је да оно има слаткасти или неутрални мирис (што искључује уља попут маслиновог). Друга опција је вода помешана с мало алкохола. На 1 децилитар воде треба отприлике једна велика кашика медицинског алкохола.

Одаберите своја омиљена етерична уља.

Уља можете бирати по мирису, или расположењу. За спаваћу собу је идеално уље лаванде, која има умирујући ефекат. За кухињу је најбољи избор лимуна, или друга цитрусна уља, јер савршено неутралишу остале мирисе. За дневну собу су одлични цветни мириси. Уља се могу и мешати, само се мора пазити да мириси које изаберета буду компатибилни. На један децилитар базног уља потребно је 25 до 30 капи етеричних уља, а на водену базу око 12 до 15 капи.

У бочицу са течношћу ставите штапиће.

Пробајте наћи штапиће за дифузере у биљним апотекама, или продавницама које се баве продајом оваквих дифузера. Могу послужити и штапићи од бамбуса. Најпре умочите један крај штапића у течност, а затим их окрените на другу страну и оставите у бочицу.

И то је то, дифузер је спреман за за ширење прекрасних мириса, а ви сте спремни за опуштање у свом мирисном дому.

М. З.