Нове мере у борби против корона вируса

Завршена је седница Кризног штаба за борбу против корона вируса. Одлучено да се укидају ковид пропуснице, саопштила је министарка Дарија Кисић Тепавчевич и додала да остаје препорука за ношење маски у затвореном простору.

– У првом реду навела бих укидање важења ковид пропусница које че ступити на снагу од суботе. Имамо и задржавање препоруке за ношење маски у затвореним просторима.

Неношење маски неће се кажњавати

Ношење маске је на нивоу препоруке, тако да нема санкционисања уколико се препорука не поштује. Ипак свако окупљање у затвореним просторима са собом носи ризик, те треба да будемо одговорни пре свега према свом здрављу. Када није могуће држати дистанцу снажно се препоручује ношење маске – напоменула је.

Када је у питању укупан број људи на скуповима у затвореном, укида се лимитација, практично од суботе сви биоскопи и позоришта моћи ће да раде нормално. Када је у питању изолација, она је и даље на снази. Она је додала да је изолација оболелих и даље на снази јер је то основна противепидемијска мера која укључује изолацију од најмање седам дана.

На основу учесталости оболевања и умирања имамо постепено смањивање. Оно што указује на повољнију ситуацију је укупан број прегледа на ковид амбулантама, број хоспитализованих, а то је условило и смањивање потребног броја ковид амбуланти. Болнице су почеле да се враћају у нормалан режим рада, а у овом моменту су ковид болнице нове болнице које смо изградили за време ковида – рекла је Кисић.

Када је у питању изолација она и даље остаје на снази и то је седам дана или дужа ако је потребно. Препоручено је увођење додатне бустер дозе, рекла је Кисић Тепавчевић.

Бустер дозе вакцине против корона вируса

За све старије од 18 година биће уведена четврта, односно друга бустер доза вакцина.

Друга бустер доза примаће се пет месеци након прве бустер дозе. Она се односи пре свега на особе које су под већим ризиком. Прихваћена је и препорука за увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 година. Она се прима најмање пет месеци након друге дозе вакцине – додала је.

Како је навела, мере ће се даље кориговати у случају погоршавања епидемиолошке ситуације. Кисић је истакла да ће за болничку средину, у зависности од нивоа ризика, бити процењена процена ризика и на тај начин бити донете одлуке о потребности сертификата, али да ношење маски свакако остаје обавезно.

Она је истакла да докле год је вирус присутан у популацији увек постоји ризик, али да је очигледно да нас чека одређивање епидемијских прагова изнад који ћем одређивати да ли се ради о епидемији или не.

Корона вирус је другачији, тако да цело здравствено окружење у наредном периоду очекује дефинисање тих прагова.

Оно што је битно, како каже, је процена типова вируса који су доминантни.

У оном моменту када се доносила одлука о о увођењу ковид проопусница био је доминантан делта сој, а садашња истраживања показују да је омикрон доминатан.

извор: kurir.rs