ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 77 ГОДИНА ОД КОЛОНИЗАЦИЈЕ БАЧКОГ ЈАРКА

За Бачки Јарак 11. мај има посебан значај, јер то је датум када се у овој месној заједници обележава Дан колонизације, Дан МЗ Бачки Јарак, али и Дан ОШ „Славко Родић“.

Тим поводом је у спортској хали ОШ „Славко Родић“ уприличена Свечана академија коју је отворио председник МЗ Бачки Јарак Владо Карановић .

  • Пре 77 година колоне наших предака, крајишких Срба, кренуле су пут Војводине где их је чекао нови живот. Кренули су са децом и нешто стоке у железничким вагонима, а неколико вагона зауставило се у Бачком Јарку. Овде су их дочекале напуштене куће у које су се уселили. Почеци су били тешки и било је породица које се нису могле привићи на услове живота и климу, па су се вратиле назад. Данас се подсећамо управо на те наше корене, на то ко смо и одакле су дошли наши преци. Због тога их морамо сачувати од заборава – поручује Карановић.

 

Председник Општине Темерин Младен Зец обратио се окупљенима нагласивши значај овог дана за грађане Бачког Јарка.

  • Наши преци који су дошли овде дали су темељ за даљи развој будућности свих нас. Овде су кренули од нуле са израженим патриотизмом, борбеношћу, солидарношћу и жељом за обнову земље. На томе смо им веома захвални и ево, већ 77 година чувамо успомену на тренутак када су наши преци крочили на ово тле. Ових дана се присећамо и Славка Родића, Петра Кочића, Мике Боснића, Младена Стојановића, Гаврила Принципа и многих других који су дали своје животе да не бисмо живели у окупацији. Мислим да сви заједно треба да учимо од наших предака и да никада не треба да престанемо да негујемо традицију, кулутуру, обичаје, толеранцију. До сада смо то радили. Наш Бачки Јарак је изнедрио многе докторе, професоре, наставнике. Имамо јако добру децу у нашем селу и сви се заједно трудимо како би они остварили што боље резултате, а самим тим и нас представљали како у Србији, тако и у свету – рекао је Зец.

 

Гост Свечане академије је био музејски саветник, етнолог Богдан Шекарић из Музеја Војводине који је подсетио све окупљене како је текао процес насељавања Бачког Јарка и колико се у 20. веку променила етничка слика општине Темерин.

Т. К.

 

НАСЕЉАВАЊЕ КОЛОНИСТА

ДО краја 1945. године 45.000 породица из различитих крајева тадашње Југославије напустило је своја огњишта и доселило се на имања војвођанских Немаца.

У Бачки Јарак се 1946. године доселило 254 породице са око 1.600 чланова, претежно из Босанске Крајине. То је било окончање прве фазе насељавања колониста. Досељавање је настављено и током 1947. године, када је досељено још 113 породица са укупно 676 чланова. По  званичним подацима Бачки Јарак је Нову 1948. годину дочекао са 2.438 становника.

Пројекат У свему смо заједно 2023. финансијски је подржала Општина Темерин.
Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине
Темерин.