Обележавање 77 година од ослобођења Темерина

Општина Темерин је обележила 77 година од ослобођења Темерина од окупаторских трупа у организацији Удружења грађана СУБНОР, Култруног центра „Лукијан Мушицки“ Темерин и Друштва српско-руског пријатељства. Тим поводом положени су венци у центру Темерина код Споменика палим борцима народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора.

Венце су положили чланица Општинског већа задужена за ресор културе Нина Срдић, чланица Већа задужена за ресор привреде Мира Родић, преставници месних заједница Бачки Јарак, Сириг и Старо Ђурђево, Удружење бораца рата 1991-1999, Друштво српско-руског пријатељства, као и представници Социјалистичке партије Србије и Покрета социјалиста.

Програм је након тога настављен у галерији Културног центра где су се гостима обратили чланица Већа Нина Срдић и председник Удружења СУБНОР Момчило Карановић.

Срдић је том приликом истакла важност обележавања овог датума.

Дан ослобођења Темерина за све нас значи пуно. Са поносом славимо нашу богату и славну прошлост, своју културу и традицију. Ми смо потомци славних хероја и сећањем на њих, корачајући њиховим храбрим корацима, можемо очекивати и славну будућност. Ово је и дан када се присећамо доприноса свих оних који су положили живот за слободу овога града и читаве наше земље. Нека им је вечна слава и хвала им.

Гостима се обратио и председник СУБНОР-а Момчило Карановић, истакавши да се слобода увек крвљу плаћала.

Са поносом истичемо да смо потомци храбрих и слободарских предака чије победе над окупаторима носимо у срцу и души као залог главним настојањима нас, њихових потомака, да дижемо свој глас према свакоме ко нам угрози слободу, национално и људско достојанство. Живели смо у илузији да је свет толико напредовао у развоју људске свести, да је немогуће да ћемо ми, потомци славних ратника, доживети ратове на просторима сада већ бивше нам државе. Увек се слобода кроз историју крвљу плаћала – наглашава Карановић.

Председник СУБНОР-а наглашава и да је Србија данас земља слободарске традиције својих предака која има свој глас и достојанство.

Фашизам у новом облику је око нас, суштина му је иста, само рухо му је ново. СУБНОР је увек био критичар друштвених девијација, како у бившој, тако и садашњој држави. Кад нам моћни и велики одређују норме и правце, а потиру све оно што је имало предзнак наше историјске суштине, а то је борба против фашизма. Ова Србија данас је земља наследница слободарске традиције, својих предака. Србија има свој глас, своје достојанство и своју слободу, зато сваке године, код Споменика слободе, обнављамо сећање и жељу свих грађана општине Темерин да живе у слободи, здрављу, лепшој и уређенијој средини – поручује Карановић.

 

Т. К.