Обележавање Међународног дана без аутомобила 25. септембра

ВОЖЊОМ БИЦИКЛА ДО ЗДРАВИЈЕ СРЕДИНЕ

Дневно кроз Темерин прође 12 000 возила – Међу учесницима акције највише деце – Организовано предавање на тему безбедности саобраћаја и представа за децу

Поводом Светског дана без аутомобила 25. септемба у општини Темерин организована је вожња бицикала од Бачког Јарка до Парка природе „Јегричка“, коју је спроводила Туристичка организација општине Темерин, уз подршку Вода Војводине и Општине Темерин.

Бициклисти су се окупили у центру Бачког Јарка, одакле су Новосадском улицом кренули према Старом Ђурђеву, где им се прикључило још љубитеља овог двоточкаша. Следећа дестинација била је центар Темерина, где је одржан скуп, на коме је председник Савета за безбедност саобраћаја Драган Бјељац одржао предавање како би требало бициклисти да се понашају као учесници саобраћаја.

Колона је након тога наставила своју руту бициклистичком стазом до Парка природе „Јегричка“, где су направили кратак одмор од пола сата, након чега су се вратили истом стазом.

У паркићу у центру Темерина је за најмлађе организована и представа „Капетан и морско чудо“ Позоришта из Кофера, чиме је завршена акција која је ове године носила назив „Крећимо се одрживо – останимо здрави“.

Директорка Туристичке организације општине Темерин Марина Ињац истиче да се данас брзо живи и да људи често користе аутомобиле и када за то нема никакве потребе.

Ово је наша акција већ 10 година. Темерин је један од 3000 градова који обележава Европску недељу мобилности. Негде сви ми који живимо у локалној заједници морамо да пронађемо неко иновативније решење, како бисмо спречили ниво аерозагађења. Као што је рекао члан Савета за безбедност у саобраћају, свакодневно кроз Темерин прође 12 000 возила, доста теретног саобраћаја, али смо и ми сами одговорни, јер се доста брзо живи, па аутом идемо и до продавнице, која је можда на 500 метара од нас. Апел за све људе да се што више крећу пешке или ролерима, како би сачували своје физичко и ментално здравље, а самим тим и животну средину – наводи Ињац.

Председник Општине Темерин Младен Зец апеловао је на грађане да што мање користе аутомобиле и да на посао долазе, уколико су у прилици, бициклом или пешке.

У нашој општини постала је традиција да се Дан без аутомобила обележава вожњом бицикла од центра Бачког Јарка до Инфо центра Јегричка. То је прилика да се окупи породица, другари из школе, комшије и да сви заједно, макар на један дан, чувамо нашу планету од штетних гасова и загађења. Овом приликом апеловао бих да свако, ко год је у прилици, сваког дана дође на посао бициклом или пешке. Биће нам захвални и наша планета и наш организам. Захваљујем се Туристичкој организацији општине Темерин на организацији ове манифестације. И не заборавите- бицикл возимо, Земљи помозимо.

Т. К.