Обележавање сеоске славе у Сиригу

Месна заједница Сириг данас, 12. маја, прославља своју сеоску славу Светог Василија Острошког Чудотворца. Празнична радост започела је у навечерје празника, празничним бденијем које је служио надлежни парох, протонамесник Дојчин Стојановић. 

Испред храма Св. Василија Острошког продавци су поставили своје тенде са робом, а литургији су поводом славе присуствовали председник Општине Темерин Младен Зец и његов заменик Дејан Брадаш. Том приликом Дејан Брадаш је истакао важност обележавања овог дана и честитао свим грађанима сеоску славу Светог Василија Острошког Чудотворца.

Сваке године, 12. маја, традиционало се окупљамо у великом броју да обележимо овај датум, који је јако важан за Сирижане. Због ситуације са коронавирусом ове године сеоску славу смо обележили нешто скромније.  Надамо се да ће се следеће године стећи услови да се овај датум обележи масовније, као што је то било ранијих година – прецизира Брадаш. Искористио бих прилику да својим суграђанима честитам сеоску славу, као и свим становницима општине Темерин који Светог Василија Острошког Чудотворца обележавају као своју крсну славу.

Храм Светог Василија Острошког у Сиригу утемељен је 12. маја 1992. године, а пројектовао је дипломирани инжењер грађевине Бранислав Косовић из Бачке Тополе. Данас је Црквена општина Сириг у саставу Бачке парохије, као самостална парохија Сириг.  

[supsystic-gallery id=43]

Т. И.