“Оче, можеш ли да ми кажеш како да се обогатим?”

Рецензија књиге „Богати отац, сиромашни отац“

“Главни разлог финансијских проблема који мори људе јесте тај што се годинама школују, али не науче ништа о новцу. Резултат тога је да науче да раде за новац… али никад не науче како да натерају новац да ради за њих.”

Роберт Киосаки је вероватно најпродаванији писац књига посвећених финансијској писмености. Књига “Богати отац, сиромашни отац“ његова је најпопуларнија књига са више од 40 милиона проданих примерака ширем света.

Књига обилује здравим разумом и трговачком разборитошћу, неопходним за нашу финансијску будућност, учи нас нешто о новцу што вероватно нисмо знали и оно што је најважније – додаје увид у начин размишљања “богатих” и “сиромашних” људи. Зашто сам ове две речи ставила под наводнике? Богати отац на почетку није био богат – чак се и његов син сматрао сиромашним, али имао је размишљање које ће га довести (и које га је довело) до богатства. Сиромашни отац на почетку књиге није био сиромашан – био је угледни академски радник који је имао пристојна примања. Тек је у “трци пацова” изгубио битку с новцем и новац је увек владао њим, а не он новцем што је и довело да буде представљен као онај чије савете не треба слушати.

Књига покушава дочарати како је Роберт научио управљати својим новцем и како се обогатио помоћу прича и једноставних примера, који се протежу од његовог детињства до одраслих година. Постоји бесконачан број могућности како се обогатити, међутим, традиционално образовање усмерено на оцене и знање не учи нас како да их искористимо.

Књига је представљена кроз 9 поглавља, а на крају књиге писац подели још неколико савета. Први од њих је: “Престаните да радите оно што радите.” С тим бих се дефинитивно сложила. Ако већ дуже време нисте задовољни, време је да промените нешто. Почните од оног најједноставнијег – можете почети малим корацима.


Менторинг је невероватна ствар. “Нађите некога ко је већ урадио оно што ви намеравате да урадите.” је следећи савет. Најбоље би било када би тај неко пристао да вам буде ментор, као што је у књизи богати отац ментор двојици дечака. Да није пристао да одвоји своје време за њих, верујем да ове књиге не би ни било.


Рецензију завршавам последњим, према мени најкориснијим саветом: “Узимајте часове, читајте и похађајте семинаре.” Едукација вам заиста може променити живот. Учите и учите, чак и ствари за које сматрате да вам никада неће бити корисне. Најчешће се испостави да вам затребају баш када се најмање надате.

Ако желите сазнати више о томе како изградити богатство, разликовати обвезе и имовину, свакако прочитајте ову књигу – исплати се.  Књига је доступна у свим књижарама.

Барна Ема