Од државе пунолетним грађанима 60 евра, а за пензионере укупно 110 евра

Како Блиц преноси пријава грађана за новчану помоћ државе почеће 28. априла. Пријава ће бити могућа на два начина. Грађани ће моћи да се пријаве електронски или телефонски путем. Грађани ће по 30 евра добити у мају и у новембру, а ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра.

Сви пунолетни држављани Републике Србије, који имају важећу личну карту и пребивалиште у нашој земљи, моћи да се пријаве путем контакт центра за исплату новчане помоћи у износу од 60 евра, која ће овог пута бити исплаћена у две рате.

Процедура за пријаву,  биће иста као и када су се грађани пријављивали прошле године за новчану помоћ од 100 евра.Претпоставља се да ће исплата, као и прошли пут, по аутоматизму ићи пензионерима и грађанима који примају социјалну помоћ, док ће остали првих 30 евра добити крајем маја.

Пензионери, којих је укупно 1,7 милиона у Србији, у наредних девет месеци добиће укупно 110 евра, што је око 12.800 динара. Исплате ће ићи у три рате, у мају – 30 евра, затим у септембру – 50 евра и у новембру – нових 30 евра. Првих и последњих 30 евра добиће када и остали грађани. У септембру ће добити и додатак од 50 евра на који једино пензионери имају право.

Они неће морати да се пријављују, јер већ постоји уходан систем са Фондом ПИО око исплата најстаријима.
За помоћ неће морати да се пријављују ни корисници социјалне помоћи, а њих има око 150.000. и за њих постоје подаци и паре ће им бити исплаћене и без пријављивања.

Пријава ће бити могућа и телефоном, на број који ће на време и бити званично објављен. Већ крајем априла биће отворен и кол центар, најавио је министар Синиша Мали, а и код овог начина пријаве мораће се оставити поменути лични подаци и подаци о банци.