Одржала нас је огромна љубав према природи – ПСК Сириг

Екипа „Наших новина“ доноси причу о јединственом планинарском удружењу које постоји у општини Темерин

У пролеће давне 1981. године  пар љубитеља природе на челу са сада покојним Бранком Срнићем  састају се и организују друштво које ће се окупљати љубитеље природе и пешачења. Да би се једна таква организација одржала била је у основи неопходна велика љубав према природи које не мањка ни дан-данас.

У нашем клубу који броји 70-ак чланова, пратимо пројекте, пратимо промене и новине у нашем спорту, пратимо активности како наших, тако и других друштава, и тежимо ка томе да остваримо што већи број акција у току календарске године, и да те акције задовоље све чланове нашег друштва – уводи нас Љубица Дебељачки, благајник и чланица удружења.

Планинарски спортски клуб ангажује два планинарска водича, и једног Оперативног тренера, а како кажу стреме ка томе да привуку још младих људи, који ће моћи у некој будућности да преузму улогу водича и поведу чланове у планину.

Председник нашег друштва је Ури Санди, коме ове године истиче први мандат, а надам се и почиње седећи . Од када је он на челу клуба, слободно могу да кажем да се и сама Управа клуба подмладила, постигли смо за нас велики успех, тако што смо придобили „плац“, где смо наместили нашу планинску кућицу, и где можемо несметано да се окупљамо и планирамо наше будуће активности – додаје Љубица.

У клубу који броји 70-ак чланова, чланство чини 20-ак деце и 20-ак сениора док се остали афирмишу као верни ветарани, стари и искусни планинари.

У прошлости акценат наших ветерана планинара је био да се иде на веће пешачке туре, и нису стремили ка томе да освајају велике врхове, већ да исте освајају у великом друштву. То су биле више породичне активности уиграних екипа. Доласком нових генерација, добили смо и пар високогораца којима се свакако поносимо. Они су освајали озбиљније висине, од којих никако не могу да издвојим један као посебан – истиче Љубица.

ПСК Сириг сваке године организује основну планинарску обуку за своје нове чланове, а према инструкцијама  је Планинарског Савеза Србије, када је свако  друштво је у обавези да своје чланове едукује. У тој обуци чланови прикупљају основе планинарења, тек нешто мало упознавања са условима у планини и опремом, а свако даље усавршавање иде на иницијативу појединца, и његове жеље за спознајом.

Кондиција за планинарење се стиче искључиво планинарењем, и то је врло јасна ствар. Увек знаш кога можеш да питаш за савет, и то све некако просто вуче једно друго, планинарење је сјајна ствар јер ниси увек оријентисан на исте људе, што се круг познанстава јако шири, и што јако пуно ствари можеш да „покупиш“ од других људи – каже Дебељачка.

Kорона,  као неозаобилазна ставка,  утицала је на планинаре у смислу немогућности реализације акција у иностранству, али како наводе из планинарског клуба исто тако донела је и једну јако добру ствар, а то је да је приближила људе природи.


ПОЗИВ ЗА ПЛАНИНАРЕЊЕ

ДА у ПСК Сириг увек има места за оне који воле и поштују природу, сведочи и срдачан позив Љубице Дебељачки да се свако ко жели може увек придружити њиховим авантурама.

Искористићу прилику да још једном позовем све љубитеље природе да нам се придруже, и сигурна сам да ће свако задовољити своје афинитете у смислу планинарења. Ми смо увек спремни да се дружимо, и да поделимо своје знање и искуства са другима – истиче Љубица.


 

Планови су нам спремни, и надамо се да ће реализација наших активности бити омогућена у току ове године. Планирамо свашта, што по Србији, такође се надамо некој Италији, Словенији и Француској – наглашава Љубица.

Поред локалитета у Србији који нуде праву авантуру планинарима, потребно им је и мало равнице. То уживање у равници управо пружа тура „Јегричка – стазама Бранка Срнића“.

Наша чувена „Јегричка – стазама Бранка Срнића“ одржаће се априла. Шетају се две стазе, једна је 7 км, где имамо занимљив део преласка реке чамцем, дужа стаза је 14 км, ту већ иду искусни шетачи. У повратку са пешачења, чекамо госте са традиционалним пасуљем, добром атмосфером, играма без граница за децу, дружењем. Ту је и камповање на нашем плацу са децом, где деца свашта могу да науче о камповању, боравку у природи, и мислим да је то искуство које заслужује свако дете. Дан пешачења у Србији, је традиционална акција Планинарског Савеза Србије, ми је такође реализујемо, с тим да су сва наша пешачења усмерена на Јегричку, која је наша замена за планину – каже за „Наше новине“ Љубица Дебељачки.

[supsystic-gallery id=62]

М. Савић