Одржана промоција романа “Навијач” Владиславе Грче

У четвртак, 9. јуна, у Омладинском дому Прве месне заједнице Темерин одржана је промоција књиге “Навијач” Владиславе Грче. Роман је изашао у октобру прошле године, а ово је била прва јавна поромција ове књиге, којој је присуствовао велики број људи.

Упркос томе што писање није њена примарна професија, жељу за писањем је, како каже Владислава, носила у себи годинама, али је почела да пише када је осетила да је за то зрела и када је имала потребу за тим.

Ауторка за сада има издата два своја романа, а за њих каже да су у неким фундаменталним стварима слична, док се у појединостима много разликују.

Романи имају додирне тачке и мислим да пажљиви читалац то може да уочи. Они се пре свега огледају у одабиру да се прикаже једна слика света у коме живим, једно време, једно поднебље и да се кроз приказивање те слике омогући свакоме да види слику у слици. Та врста сличности постоји између ова два романа и мислим да онај ко прочита оба, а не зна ко је аутор, може да закључи да је реч о истом аутору.

Своје романе писала је по три године, а толико ће се, према њеним речима, чекати и на нови роман, који тренутно ствара.

Пишем искључиво када осетим потребу за тим, и то траје дуго и иде полако. Понекад пишем из дана у дан, а понекад не пишем и по неколико месеци. Приступам томе потпуно опуштено и лако, јер уживам у томе, не мучим се и зато то тако дуго и траје, што сматрам неком мојом првилегијом, јер по професији нисам писац. Немам задате рокове, ни теме, што ме додатно растерећује.

Владислава Грче рођена је 23. јула 1960. године Потиче из породице досељеника после Првог светског рата. Цео радни, а и животни век провела је управо овде где живи. Од 1987. до 1992. године радила је као судија, потом ка председник суда до 2000. године у Темерину, а од 2000. до 2021. године радила је као адвокат.

Први роман “Поравнање”, који је објављен 2016. године, посвећен је сусрету два завичаја, оног из ког потиче њен отац и оног у ком је рођена. Други роман “Навијач” изашао је у октобру прошле године, а ово је прва јавна промоција овог романа. Издавач књиге је, као и за први роман, издавачка кућа “Соларис” из Новог Сада.

Т. Крајишник