Одржавање роло завеса

Роло завесе су практичан, модни и функционални елемент једног ентеријера. Међутим, много људи се пита какво је заправо одржавање роло завеса. Који је то материјал и да ли се он пере. Ова питања су потпуно разумљива јер ова врста завеса је релативно нова на нашем тржишту. Оно што је једно од питања, углавном увек када се купују роло завесе, јесте начин одржавања. Наравно да и о томе треба мислити унапред, јер нико не жели да одржавање буде компликовано.

Роло завесе се не прљају лако

Ако размишљате о куповини роло завеса, треба знати да се роло завесе јако тешко прљају. Наравно да уколико изаберете светлије нијансе, јасно је да ће се на њима прљавштина више видети. На пример, уколико се одлучите за беле роло завесе, јасно је да ће свака ситница бити уочљива. Међутим, уколико се одлучите за тамније нијансе, нема апсолутно никакве шансе да ћете приметити на њима било шта. Роло завесе не скупљају прашину, не упијају мирисе и једноставно функционишу. Тако да ће бити потребно евентуално само мало пажње, како не бисте ви изазвали неку флеку. У другим случајевима немате бриге.

Најједноставнији начин – влажна крпа

Наравно да их с времена на време морате очистити, јер на прашину ни један предмет у кући није имун. То можете урадити сваки пут када чистите и ваш стан или кућу, па једноставно пређете само влажном крпом. Немојте користити хемијска средства, како не би дошло до оштећења роло завесе. Млака вода и крпа за прашину ће бити сасвим довољне како би роло завесе биле чисте. Чак можда неће бити потребе ни да их чистите сваки пут када чистите вашу кућу, можете да радите то и знатно ређе. Уколико их будете редовно третирали влажном крпом, сачуваћете их и на њима се никада неће приметити било какви трагови. 

Детаљније – усисивачем

Уколико ипак планирате детаљније чишћење, онда саветујемо да користите усисивач. Ово исто можете радити када већ спремате целокупан стан. Прво усисате роло завесе, а онда и све остало. Немојте усисивач укључивати на најјаче и проверите да ли је четка усисивача чиста. Немојте прво усисавати подове, а затим роло завесе, јер на тај начин ризикујете да их испрљате, а да наравно немате ту намеру. Уз помоћ усисивача ви скидате прашину. Можете прво прећи усисивачем преко роло завеса, а затим и влажном крпом, уколико желите да будете детаљнији.

Најдетаљније – парочистачем

Када се поред прашине јаве и одређене флеке, које само укућани могу да произведу, онда вам треба неко мало јаче средство. Препорука је да користите парочистач, јер се њима могу уклонити флеке, које су проблематичне. Значи никако не третирати роло завесе јаким хемијским средствима, већ само једноставнијим средствима, а када су у питању тврдокорне флеке, онда се латите парочистача. Парочистач за роло завесе нећете морати стално да користите. Јасно је да ћете га користи само у ситуацијама када су флеке изразито видљиве и када нисте успели да их уклоните влажном крпом.

 

 

М.З.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама: