ОКО 250 ТАКМИЧАРА ИЗ СРБИЈЕ И РЕГИОНА НА МЕЂУНАРОДНОМ ИЗВИЂАЧКОМ ВИШЕБОЈУ У ТЕМЕРИНУ

Најбољим такмичарима додељене награде – Извиђачи Темерин активни од 2011. године, броје око 60 чланова

 

У организацији Удружења Извиђачи Темерин, на Вашаришту је одржан девети Међународни извиђачки вишебој под називом „Илегалац у Темерину“, посвећен преминулом Божи Косановићу. Овај догађај такмичарског карактера трајао је три дана, од 16. до 18. јуна, и привукао је госте из целе Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе.

Концепција Меморијала подразумевала је најпре свечано отварање 16. јуна у 19 часова, а потом и разноврсне активности током преостала два дана, наводи начелник такмичења Милош Коџо.

  • Након отварања Меморијала следи вечера и задатак изненађења, а затим културно-забавни програм који подразумева разноврсне музичке, глумачке и шаљиве наступе од стране екипа, све у циљу дружења и забаве. Други дан, субота, резервисан је за такмичарске активности, односно задатке – проналазак тачака на карти и потом проналазак тих тачака у природи, где ће на свакој од њих такмичари имати одређени задатак. У недељу, последњег дана, прогласиће се победници којима ће бити уручене награде, након чега се Меморијал затвара – објашњава Коџо.

Учесници вишебоја, смештени под шаторима у оквиру темеринског Вашаришта, били су подељени у три категорије: полетарци и пчелице – од 7 до 11 година, млађи извиђачи и планинке – од 11 до 15 година и старији извиђачи и планинке – од 15 до 19 година. Ове године такмичило се око 250 извиђача из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе.

  • Пријављено је око 200 учесника, а са домаћинима је то укупно око 250 такмичара, од којих највише припада старијој категорији. Такмичари долазе из целе Србије (Нови Сад, Београд, Ниш, Шабац, Рума, Кикинда итд.), као и из региона – из Босне и Херцеговине (Брчко Дистрикт, Вареш, Бановићи, Брод), Хрватске (Загреб) и из Црне Горе (Херцег Нови) – наводи Коџо.

Задаци су били прилагођени узрасним категоријама, па су, сходно томе, полетарци и пчелице своје активности обављали претежно кроз игру, док су се млађи извиђачи такмичили у дисциплинама прва помоћ, сигнализација, чворологија, пролазак кроз минско поље, минирање објекта, гађање праћком, процена од ока, панорамски снимак итд. Старији такмичари су, уз то, имали и додатне задатке – морзе и радове у виду цртежа (скица, кроки, скица дела пређеног пута).

Из Брчко Дистрикта дошла је Магдалена Новаковић, која је у Темерину први пут и са својом екипом брани прошлогодишњи пехар.

  • Први пут сам у Темерину на такмичењу и узбуђена сам. Имам овде доста пријатеља и знам да ће доћи доста мојих пријатеља из других градова из Србије, тако да ће сигурно бити добро дружење. Очекујем да ми као најстарија екипа одбранимо пехар од прошле године.

Лара Ристић из Одреда извиђача „Иво Лола Рибар“ из Ниша такмичи се у категорији млађих извиђача и планинки и такође је први пут у Темерину.

  • Имам 12 година и први пут сам дошла овде на такмичење. Чула сам утиске од пријатеља који су већ били, деловало ми је занимљиво и одлучила сам да се пријавим и да ово буде моја прва озбиљнија акција.

Соња Радовић из Одреда извиђача „Вождовац“, из Београда истиче да сваку прилику користи да дође у Темерин, те да су Темеринци веома гостопримљиви.

  • Раније сам била на овој акцији када сам била мала неколико пута. Генерално мој одред је јако близак са одредом из Темерина и волимо да дођемо код њих. Стварно се одавде увек носе веома лепе успомене. Када год дођемо у Темерин, и са извиђачима, а и поред тога, увек се одушевим гостопримством.

Као награде, за прва три места у свим категоријама додељени су пехари.

  • У категорији полетараца и пчелица прво место заузела је екипа из Одреда извиђача „Савски чивијаши“ из Шапца. Када је реч о млађим извиђачима и планинкама, пехар је освојила екипа Одреда „Петар Кочић“ из Брода, док је прво место у најстаријој категорији припало Одреду „Вождовац“ из Београда. Захвалио бих се Општини Темерин и спонзорима који су, захваљујући финансијској подршци, омогућили реализацију овог такмичења – поручује Коџо.

 

АКТИВНОСТИ ТЕМЕРИНСКИХ ИЗВИЂАЧА

 

Удружење Извиђачи Темерин, основано 2011. године, тренутно броји око 60 чланова, а према речима Милоша Коџе, заинтересованост деце за учлањење је највећа, па највише има управо полетараца и пчелица.

Одред је активан током читаве године – на недељном нивоу одржавају обуке, често организују једнодневне излете, учествују на летњим таборима и зимовањима, иду на такмичења, а у наредном периоду очекује их државна смотра.

  • Што се тиче одредских активности, једном недељно имамо обуке, затим организујемо једнодневне излете на Фрушкој Гори, учествујемо на летњим таборима и зимовањима који трају од седам до десет дана. Редовно идемо на такмичења, попут овог нашег, у друге градове и државе, одакле се претежно враћамо са пехаром, што је резултат рада и труда током целе године. Тренутно се припремамо за државну смотру коју организује Савез извиђача Србије од 21. до 31. јула у Зајечару – истиче Коџо.

 

 

З. Б.

 

 

Пројекат У свему смо заједно 2023. финансијски је подржала Општина Темерин.

Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине Темерин.