Опрез : Болести преносиве крпељима

Болести преносиве крпељима припадају групи векторских болести у којима су крпељи биолошки преносиоци различитих узрочника болести. Повољна околност је да нису сви крпељи носиоци патогена и да неће сваки убод довести до болести. Испољавање болести у раној фази може бити неспецифично и допринети непрепознавању дијагнозе.

На подручју Србије доказано је присуство врста крпеља који су узрочници следећих инфективних обољења-Лајмске болести, повратне грознице, туаларемије, Q грознице, крпељског енцефалитиса, Кримске –Конго хеморагијске грознице итд.

Правилно вађење крпеља се обавља, у прва 24 часа, искључиво механички, хируршком пинцетом и без употребе било којих хемијских препарата. Крпеља треба извући без гњечења а након тога место убода треба дезинфиковати алкохолом.

У случају сумње, пацијент се упућује дерматологу или инфектологу, обављају се лабораторијске претраге и по потреби терапијски третмани.

Особама код којих није регистрована појава симптома након убода крпеља, препоручује се праћење здравственог стања у трајану од 30 дана.

Најзначајнији симптоми који се могу јавити у случају болести изазване убодом крпеља су –промене на кожи у виду црвенила и отока, може бити и у виду кружних или прстенастих плоча које имају изглед мете, пречника већег од 5 цм.

Појава температуре се јавља као један од знакова више болести које могу бити преношене убодом зараженог крпеља, затим бол у зглобовима, мишићима, главобоља, мучнина, повраћање, крварење из носа, дигестивног или уринарног тракта.

Једно од најчешћих обољења које се преноси крпељима је Лајмска болест која спада у потенцијално тешка обољења која могу довести до смањења радне способности и инвалидности.

С обзиром да смо у сезони највеће активности крпеља, (од априла до новембра ) препорука свима а нарочито онима који из рекреативних или професионалних разлог бораве чешће у природи је да се заштите адекватном гардеробом, обаве потребне самопрегледе након боравка у природи а у случају убода се најбоље јаве лекару ради стручног одстрањивања крпеља (без претходне употребе било каквих хемијских препарата).

извор: ТВ Бачка Паланка