Основци из Бачког Јарка сексуално злостављали дечака

Сексулано злостављање догодило се у Основној школи „Славко Родић“ у Бачком Јарку, када су два дечака осмог разреда терала дечака са посебним потребама, ученика седмог разреда да их орално задовољи. Насилне сцене са сексуалном конотацијом су снимали и слали свима у школи и својим пријатељима.

Ово злостављање које се догодило прошлог уторка окарактерисано је као случај насиља трећег нивоа. МУП је одмах сутрадан, 19. маја, подигао две кривичне против родитеља дечака. Школа је одмах организовала психолошку подршку жртви – дечаку и организована је у Дому здравља у Новом Саду. Како се сазнаје родитељи свих ђака у школи су добили информације о кажњавању даљег дистрибуирања снимака, преноси “Блиц”.

Огласила се и Хуманитарна организација за регионалну подршку особама са инвалидитетом „Србија великог срца“. На својој фејсбук страници написали су да су свест, савест и морал на испиту.

-Не само починилаца, већ и читавог друштва, свих нас. Ово је само један од доказа да нисмо дорасли родитељству, одговорном односу према другима и животу са њима. Напад на било које биће које није у стању да процени опасност, да се одбрани и сачува сопствени живот, здравље и достојанство, сматрамо најнижим обликом постојања човека – рекла је Јелена Марковић, председница Хуманитарне организације „Србија великог срца“.

Марковић је додала да ово не сме да се понови и да не смемо да одгајамо овакву децу.

-С обзиром да је дете у школи било изложено најгнуснијем насиљу, очекујемо да целокупно друштво реагује. То је једини начин да сачувамо част. Ово је срамно, понижавајуће и недопустиво јер оставља могућност да се поново догоди било ком детету. Захтевамо да институције поступе у складу са законима, да починиоци, њихови неговатељи и особе које нису спречиле догађај буду кажњене, а жртви и породици буде обезбеђена стручна, благовремена, конкретна и дуготрајна помоћ – каже Марковић.

извор: Блиц