Отворен конкурс за име и лого нових брзих возова

Данас је у Железничком музеју у Београду званично отворен конкурс за име и лого нових брзих возова који ће саобраћати српским пругама, од којих ће први бити у комерцијалној употреби на релацији Београд – Нови Сад од марта 2022. године.

Конкурсна решења достављају се од 1. до 21. фебруара 2022. године, а проглашење победника биће одржано 3. марта 2022. године. Наградни фонд за победничко решење износи чак 1.000.000 динара.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је да железница уз војску има најдужу историју у Србији.

Данашњи дан и отварање овог конкурса још једна су важна тачка у историји српске железнице која је у 19. веку била основ саобраћаја у Србији и морамо да јој вратимо место које јој припада. Брзи возови у нашој земљи најбољи су у својој класи у свету и саобраћаће најмодернијом железницом у овом делу Европе. Пруга од Београда до Новог Сада само је мали део пруге која ће повезивати Београд и Будимпешту, град који годишње посети 30 милиона туриста, а који ће моћи да брзо и безбедно стигну и до наше земље. Та пруга наша је директна веза са Европском унијом. Брзом пругом повезаћемо најпре Београд и Ниш, а потом и Београд и Скопље. Ово су пројекти који директно мењају нашу земљу. Позивам све људе да се пријаве на конкурс и да ставе свој печат на дугу историју железнице Србије – казао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.


ЦЕНЕ КАРATA БРЗОГ ВОЗА ЗА РЕЛАЦИЈУ БЕОГРАД – НОВИ САД

Од Београда до Новог Сада поново ће се возом најкасније од – 10. марта. Путници ће из једног у други град стизати за најмање 36, а највише за око 50 минута, зависно на колико ће станица стајати.

Најбржи, „интер сити“, возиће без заустављања и цена карте у једном правцу ће коштати око 1.000 динара, а 1.600 динара повратна. Креативни грађани, можда и будући путници брзог воза, имају прилику и да му буду „кумови“, пишу Новости.


Генерални директор „Србија Воза“ Југослав Јовић изјавио је да ће најмодернија пруга најпре повезати Београд и Нови Сад и да ће брзи возови пружити посебне стандарде у превозу.

 За око пола сата стизаће се од Београда до Новог Сада. Осим брзине у новим возовима биће доступан бесплатан њи-фи, мини бар, посебно место за особе са инвалидитетом, простор за пртљаг. Имаће више од 300 седишта, модерна и удобна, у првој и бизнис класи. Позивамо све, посебно младе да дају нови, трајни изглед Србија возу и брзом возу. Право учешћа на конкурсу имају сва правна и физичка лица. Понудите оригинално решење и с великим задовољством очекујемо ваше идеје – казао је Јовић.

Најбржи српски аутомобилиста, Душан Дуца Борковић, који је иистовремено и синоним за спој брзине и вожње, позвао је све креативне људе да се пријаве на конкурс и упишу своје име у историју.

Велика ми је част што сам данас овде да подржим конкурс за име и лого нових брзих возова. Још као мали сам био опчињен возовима и оберучке сам прихватио овај позив. Нови брзи возови спајају моју љубав према брзини, вожњи и Србији. Једва чекам да се са породицом провозам брзим возом. Иначе, 1994. године сам са мајком на своју прву трку отишао управо возом, до Бара. У Јапану сам се, на светском првенству, са супругом возио њиховим брзим возом и пожелео сам да један такав воз имамо и у Србији. И жеља ми се испунила. Нови брзи возови Србије крећу се брзином већом од оне којом ја просечно возим када се такмичим.

Чланови жирија који ће одабрати најбоље од достављених решења су: Иван Станковић, један од највећих ауторитета у области маркетинга у региону, Небојша Бабић, водећи регионални визуелни уметник и фотограф, Наташа Филиповић, директор креативне агенције ОВАТИОН ББДО, Петар Стругар, амбасадор платформе ,,Србија ствара” и истакнути представник креативне индустрије Србије и Милорад Милинковић, још један значајан представник креативне индустрије Србије који је остварио значајан допринос у бројним областима, пре свега као режисер.

Све додатне информације о конкурсу налазе се на сајту : www.pustiinspiracijudatevozi.rs.

извори:  Блиц
Новости