Ове године додељено 79 ауто-седишта за децу

Општина Темерин је 30. марта у позоришној сали Културног центра “Лукијан Мушицки” доделила 79 бесплатних ауто-седишта родитељима који су се пријавили на конкурс и испунили прописане услове.

Општина Темерин по четврти пут спроводи ову акцију, а и ове, као и прошле године, сви који су аплицирали добили су ауто-седишта за децу.

На церемонији доделе говорили су председник Општине Темерин Младен Зец, председник Скупштине општине Роберт Пастор, председник Савета за безбедност саобраћаја Драган Бјељац и представница  Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Јелена Аксентијевић.

Након њиховог обраћања, уследило је предавање о томе колико је важно користити ауто-седишта, али и како их поставити у складу са висином и килажом детета.

 

Ауто-седишта је уручивао председник општине истакавши том приликом задовољство што је, судећи према броју пријављених родитеља на овом конкурсу, све више деце у општини Темерин.

Ово је већ четврта година заредом да Савет за безбедност саобраћаја додељује бесплатна ауто-седишта свим нашим суграђанима. Ове године смо издвојили 350.000 динара за ове намене, чиме смо обезбедили 59 ауто-седишта, а 20 сигурносних седишта смо добили од Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије. Ова акција је врло важна, имајући у виду параметре које пратимо и који показују да много родитеља не вози безбедно децу. Нама је циљ превенција, односно да у случају удеса, саобраћајне незгоде, деца буду безбедна.

Председник Савета за бебедност саобраћаја у општини Темерин Драган Бјељац каже да деца највише страдају као путници у возилу, а не као пешаци.

Јако је битно да користимо сигурносна ауто-седишта када превозимо децу, зато што статистика показује да у нашој земљи највише деце страда у саобраћајним незгодама, као путници у возилу, а не као пешаци или возачи бицикла. Зато Општина Темерин већ неколико година у континуитету, поред бесплатне поделе ауто-седишта, организује и едукацију о томе колико је важно употребљавати сигурносна седишта и како их правилно поставити.

Према последњим индикаторима, како каже Јелена Аксентијевић из Агенције за безбедност саобраћаја, овај степен употребе ауто-седишта за децу је око 70 процената у односу на претходне године.

То је свакако побољшање. Међутим, тежимо ка томе да овај процес употребе буде још већи. Сматрамо да превентивним активностима, које спроводимо континуирано, доприносимо томе да родитељи поведу рачуна о овој теми, односно да се код њих развија свест о томе колико је важно да децу превозе на правилан начин. Велика је ствар да кроз овакве превентивне активности делујемо ка њима, а да они, када развију свест о значају безбедног учешћа у саобраћају, то преносе на своју децу и та деца онда развијају позитивне безбедносне ставове.

 

Т. К.