ОВУ СТВАР ОБАВЕЗНО ПРОВЕРИТЕ ПРЕ НЕГО ШТО КРЕНЕТЕ НА ПУТ

С обзиром на то да нам следе празници, многи ће се упутити ван граница Србије, те је јако важно да проверите да ли сте измирили све обавезе према држави. Уколико нисте, може се десити да будете враћени са границе.

На самој граници, на излазу из Србије, може доћи до непријатног сазнања да у систему постоји блокада због неплаћених казни и да због тога чак не можете да напустите земљу, те да будете враћени са границе ако је због неплаћене казне расписана потерница.

Проблем заправо није неплаћена казна, већ потерница која је била расписана због неодазивања на позиве суда. Како је „Блицу“ недавно објаснио Милан Мариновић, председник Прекршајног суда, полиција може да вам забрани излазак из земље само ако је за вама расписана потернице због неодазивања на судске позиве.

Председница Прекршајног суда Оливера Ристановић истиче за „Блиц“ да се свако ко није платио било коју казну може наћи на потерници.

Било која неплаћена новчана казна, по прекршајном налогу или по неплаћеној новчаној казни која је изречена пресудом Прекршајног суда, може бити основ за издавање потернице. Дакле, небитно је о којој врсти прекршаја се ради, небитно о ком износу новчане казне – објашњава Ристановић.

Да бисте проверили да ли имате неку неплаћену казну, најлакше то можете да урадите помоћу  „Регистра неплаћених казни и других новчаних износа“ који се налази на сајту Министарства правде. Све што је потребно да урадите јесте да на страници хттпс://рнк.сипрес.суд.рс означите да сте „физичко лице“, потом упишете име, презиме и ЈМБГ у одговарајућа поља и кликнете на поље „Претрага“.