Пoдстрек за ученике дефицитарних занимања

Општина Темерин 21. октобра доделила је 79 уговора о давању подстицаја ученицима који похађају дефицитарнa занимања у Средњој школи „Лукијан Мушицки“.

Месечно ђаци добијају 5.000 динара и то за смерове заваривач, аутомеханичар, оператер машинске обраде и оператер за израду намештаја.

Уговори су уручени у позоришној сали Кутлурног центра „Лукијан Мушицки“, а представници локалне самоуправе истакли су да ће и убудуће подржавати ученике. Члан већа за образовање Изабела Урбан каже да је Општина Темерин ове године за ту намену издвојила око четири милиона динара.

Сваке године локлана самопурава расписује конкурс за подстицајна средства за дефицитарне смерове, јер самим тим желимо да помогнемо родитељима и деци при одлучивању шта да упишу. Ово је јако важно због тога што наша локална привреда има потребе за све те смерове, а породицама ученика износ који додељујемо је веома значајан. Од прошле године општина додељује та средства током све три године школовања детета. Поред тога Општина Темерин стипендира студенте, плаћа превоз студентата и ученика средњих школа, купује уџбенике за прваке, награђује најбоље ученике. Општина у само образовање издваја преко 250 милиона годишње, како бисмо помогли породицама и оспособили школе за бољи и квалитетнији рад – наглашава Изабела Урбан.

Уговоре је уручивао председник Општине Темерин Младен Зец и том приликом истакао да је циљ давања подстицајних средстава прилагођавање школства потребама привреде, како би млади могли одмах да почну да раде.

Општина Темерин је препознала потребу да подржи школовање оног кадра који је заиста и потребан. Жеља нам је да кад заврше средње школе одмах и нађу посао, а ово су смерови који су неопходни, како у нашој општини, тако и шире. Издвајамо за ову намену око четири милиона динара годишње и финансирамо дефицитарне смерове од прве до последње године школовања. Искрено се надам да ће та деца имати успешно школовање и да ће после завршетка остати овде да живе и раде и да ће се остварити у сојој профестионалној каријери – поручује Зец.

Додели уговора присуствовала је и члан Општинског већа задужен за привреду Мира Родић, као и члан Већа за културу Нина Срдић.

T.K.