Појачана контрола саобраћаја

У прва четири дана међународне акције појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја некоришћења сигурносног појаса и непрописног превожења деце у возилу, више од 50 одсто возача, које је контролисала саобраћајна полиција, починило је прекршаје.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, контролисали су 33.229 возила и открили 18.692 саобраћајна прекршаја, од којих је 9.349 возача прекршајно кажњено због некоришћења сигурносног појаса.

Највећи број возача није користио сигурносни појас на предњем седишту, њих 8.278, док је због некоришћења појаса на задњем седишту прекршајна пријава поднета против 1.071 возача.

Због непрописног превожења деце у возилу, санкционисано је 297 возача.

Министарство унутрашњих послова апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, везују сигурносни појас и посебно воде рачуна о томе да децу превозе на прописан начин, јер тиме штите животе својих најмлађих.

Коришћење сигурносног појаса на предњим седиштима смањује ризик од смртног страдања за 40-50 одсто, а на задњем седишту до чак 75 одсто.

Међународне акције појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја некоришћења сигурносног појаса и непрописног превожења деце у возилу, која траје до 10. априла, спроводи се истовремено у 30 европских земаља, чланица „РОАДПОЛ“-а, Мреже саобраћајних полиција Европе.