Помоћ младим пољопривредницима

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић јуче је обишао пољопривредно газдинство породице Арсић у Сиригу. Посети се придружио и Александар Миловановић, секретар Српског удружења младих пољопривредника.

Српско удружење младих пољопривредника (СУМП) је невладино и непрофитно удружење, основано 2015. године, ради реализовања циљева у области пољопривреде, стварање бољих услова за младе људе који се желе бавити пољопривредом, као и оних који већ обављају ту делатност.

Миловановић као важан циљ истиче остваривање комуникације и дијалога између младих пољопривредника, научника и институција у Републици Србији и Европској унији.

– Постоји више начина на које ми помажемо, али свакако размена искустава је нешто на шта посебно скрећемо пажњу. Основани смо по узору на Европско удружење младих пољопривредника и једино смо Удружење, које је члан Европског већа младих пољопривредника са седиштем у Бриселу. Често организујемо конференције и догађаје, где се сусрећу и упознају млади пољопривредници из Европе и наше земље – каже наш саговорник.

Небојша Вукадиновић, председник Месне заједнице Сириг, похвалио је досадашњу сарадњу са Секретаријатом и указао на значај овог вида подршке за сиришке пољопривреднике.

– Посета Покрајинског секретара је од изузетног значаја како за Сириг, тако и за пољопривредне произвођаче у нашем месту. Ово је за њих веома добар подстицај да наставе развој својих пољопривредних газдинстава – наводи Вукадиновић.