Поскупљење и проширење накнада за банкарске услуге

Од августа банке најављују поскупљење и проширење накнада за своје услуге које ће се плаћати. На пример, више покушаја за подизање новца са банкомата или неуспелих плаћања преко интернета и слично.

Народна банка ради на поспешивању платних инструмената који носе ниже трошкове. Конкретно Дина картица и инстант плаћања имају далеко ниже провизије што ствара услове да се снизе трошкови и код других платних инструмената.То је неопходно, јер су банке и поред пакета који укључује и неке бесплатне услуге, на пример електронског банкарства, почеле паралелно да наплаћују накнаде које нису биле укључене при одабиру пакета.

„За саме клијенте је битно да у сваком тренутку буду свесни које износе плаћају на основу којих трансакција, односно којих услуга, и да једном месечно погледају извод и да разумеју добро до последњег детаља шта они све то плаћају. Идеја је ако све то плаћају, да ако су суочени са већим трошковима како да смање трошкове унутар пакета или саме банке или да пак сагледају које су могуће алтернативе“, наводи Малиша Ђукић, професор Београдске банкарске академије.

Повећана конкуренција доноси добробит и клијенту и друштву, омогућавајући у целини избор.