Повучена серија новчаница – ко има ову серију швајцарског франка што пре до пословне банке

Национална банка Швајцарске 30. априла повукла је из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка, саопштено је из Народне банке Србије. Узимајући у обзир да су оне у кратком временском периоду повучене из оптицаја, НБС омогућила је додатни временски период да се изврши замена поменутих новчаница без накнаде, наводи се у саопштењу НБС, а преноси Блиц.

„На тај начин, банкама и овлашћеним мењачима ће бити омогућено да такође без накнаде од грађана примају новчанице осме серије швајцарског франка на девизне рачуне, откупљују их или врше замену за новчанице девете серије швајцарског франка“, наводи се у саопштењу.

НБС напомиње да након повлачења из оптицаја новчаница осме серије швајцарских франака, банке у Србији могу, али нису у обавези да врше замену/откуп истих, док овлашћени мењачи у Србији могу, али нису у обавези да врше откуп истих, а у случају да то чине, самостално одређују услове замене/откупа.

Препоручује се грађанима да полагање на девизни рачун, продају за динаре или замену за девету серију новчаница швајцарског франка обаве што пре, не чекајући крајњи рок а имајући у виду да ће банкама бити потребно извесно време за предају новчаница осме серије Народној банци Србије, што значи да ће и банке и овлашћени мењачи престати да примају ове новчанице и пре 31. маја 2021. године о чему ће самостално одлучивати.

Након повлачења из оптицаја, новчанице осме серије швајцарског франка, биће могуће заменити без временског ограничења на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху, као и у агенцијама које се налазе у већим градовима Швајцарске.

Новчанице повучене из оптицаја могу се послати и поштом на адресу централне банке Швајцарске, а износ који представља укупну номиналну вредност новчаница поднетих за замену уплаћиваће се на рачун подносиоца.