ПРАЗНИК ШАХА У ОПШТИНИ ТЕМЕРИН

Шаховски клуб Темерин од прошле године има новог председника – На турниру учестовало 24 такмичара – Припреме пред лигу и велики јесењи турнир

 

Отворено рапид првенство Темерина у шаху за 2022. годину одржано је 27. марта у просторијама Омладинског дома у Темерину, а на њему је  учествовало 24 такмичара. Турнир је организовао Шаховски клуб Темерин, који је у децембру прошле године добио новог председника клуба Јаноша Чорбу.

Чорба каже да их ове године очекује велики јесењи турнир, а највећи проблем им је што клуб нема своје просторије.

  • Овај турнир је као генерална проба за јесењи турнир који нас чека. Позвали смо само неколико људи из околних градова, Новог Сада, Жабља, Бечеја, Србобрана..На овом турниру учествује 24 играча. Почетком маја чека нас лига, а после правимо план и програм за тај велики јесењи турнир. Раније је било мањих турнира, али сада покушавамо да пропагирамо шах у Темерину. Нажалост, немамо своје просторије. Основа нам је рад са децом и то је на првом месту у клубу. Има заинтресоване деце, али просторије су нам највећи проблем. То је први наш задатак, који морамо остварити.

 

Председник клуба истиче да су људи изузетно заинтересовани за овакве турнире и да шах, као спортска дисциплина, веома позитивно утиче на развој личности.

  • Људи су изузетно заинтересовани за овакве турнире, али их је у Србији све мање. Некад се сматрало да су шахисти са 30 година достигли свој врхунац. Међутим, деца данас, поред компијутера и ове технике, већ са 12 година постају велемајстори, што је у шаху највећа титула. Кажу да људи који се баве шахом постају самостални, самостално доносе одлуке, изанализирају целу ситуацију пре доношења било какве одлуке, тако да ова игра заиста утиче на развој личности.

 

Како каже Чорба, велику захвалност дугују Спортском савезу општине Темерин и спознорима турнира који су подржали његову реализацију.

Председник Спортског савеза Општине Темерин Недељко Ђуркић истакао је да ново руководство Шаховског клуба Темерин улаже све напоре да шах заживи и међу млађим генерацијама.

Морам да кажем да ми је изузетно драго што је после неколико година почело организовање турнира. Наравно, ово је генерална проба пред велики јесењи турнир. Сећам се 1999. када сам лично учествовао у оранизацији. Турнир се звао „Мат рату“. Изуезетно ми је драго да сада ово ново руководство које је изабрано улаже велике напоре и енергију да се поново организују ти турнири са надом да ће шах да заживи и међу младима. Знам да је јако тешко водити борбу против телефона, компијутера и видео игрица, али верујем да ће ово руководство пронаћи пут до те деце и да ће труд који улаже Шах клуб Темерин на челу са Јаношем Чорбом уродити плодом.

Победник Отвореног рапид турнира Радосав Петковић из Србобрана, који од своје седме године игра шах, каже да му је увек најдражи последњи пехар.

  • Много пута сам играо по турнирима. Имам осам пехара, али сам побеђивао и на турнирима где није било пехара, већ медаља. Најдражи пехар ми је увек онај последњи. Шах је мисаона игра где треба да надиграш противника и што боље поставиш фигуре и направиш конкретне претње, које он не може да одбрани. Јако је лепо што се овако нешто одржава и надам се да ће то трајати и да ће бити озбиљнији и јачи турнири, јер волим изазове.

 

Т. К.

 

НАГРАЂЕНИ УЧЕСНИЦИ ТУРНИРА

НАГРАДЕ су биле у виду пехара, медаља и симболичних новчаних износа.

Прво место освојио је Радосав Петковић из Србобрана, друго место Иван Попов из Бечеја, док је трећепласирани био Властимир Ковачић из Сирига. За најбољег ветерана проглашен је Радомир Марковић из Темерина, док је титулу најбољег домаћег играча понео Мирослав Тодић из Темерина.

Пројекат У свему смо заједно 2023. финансијски је подржала Општина Темерин.
Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине
Темерин.