ПРЕДМЕТИ С МИРИСОМ ДЕТИЊСТВА

Више од сто предмета изложено – Љубитељи традиционалних старих прдмета поставку могу да погледају до 21. децембра – Манифстацију подржали Општина Темерин и Културни центар „Лукијан Мушицки“

У галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ 4. децембра отворена је изложба „Сачувајмо старину од заборава“ Удружења жена „Лотос“.

Чланице Удружења препознале су потребу људи да се присете својих корена и оног што су волели као деца, и уз подршку општине Темерин и Културног центра по први пут одржали успешну манифестацију.  У духу забаве, народне традиције и љубави која је изградила национални идентитет нашег народа, оно што чувамо од заборава највредније су ствари из наше прошлости.

У оквиру културно-уметничког програма наступили су Марија Пап, Петра и Јована Јовчић са песмама „Ој Косово Косово“ и  „Ми смо деца неба“. Све госте и суграђане бираним речима поздравила је председница Удружења жена “Лотос“, Марина Ђукић.

  • Одушевљена сам изложбом, јер нисам знала да ће то људи тако да прихвате. Мислила сам доћи ће људи и погледаће, међутим реакција је феноменална, јер виде нешто што се не виђа сваки дан. Циљ изложбе је да прикажемо нашу културну традицију, да је ширимо, да се преноси са колена на колено – наставља Марина. – Због тога мој муж и ја сакупљамо предмете све ове године. Било је себично мало од мог мужа што је до сада чувао то само за себе, онда сам ја то мало покренула и дала предлог да ми то покажемо и другима.

Телефони, камере, телевизори, колевка, лимене кутије за покућство, ручни алати и прибор, пегле, музички инструменти, преслице и вретено, само су део раскошне ризнице која тренутно краси галерију.

Педесетогодишњи колекционар Милан Ђукић, супруг председнице Удружења „Лотос“, већ 20 година на разним местима сакупља старе, наизглед непупотребљиве, ствари. Предмети, на стотине њих, постају део музеја детињства. Породица Ђукић својим посвећеним радом негује културно-историјско наслеђе ових простора и од заборава чува јединствено богатство народне традиције.

  • Сви предмети су ми драги и од велико вредности, али онај који бих истако као мени најдражи је радио лампаш синфонија, предмет из 1965. године, од којег је цела ова прича и кренула. Најстарији предмет који поседујем је млин за кафу, из средина 19. века. Морам да нагласим да је страст према скупљању старих предмета огромна јер сматрам да на тај начин негујем и чувам од заборава народну традицију – изричит је био Милан.

Међу предметима из богате колекције породице Ђукић су и ауто таблице, бицикл, писаћи сто са разним предметима, кухињски сто са реквизитима, старе машине, електроуређаји, транзистори, кантари, фењери и многи други предмети који више нису у употреби.

Желећи да окупи жене које ће својим радом и идејама покренути позитивна дешавања у свом месту, Марина Ђукић је прошле године покренула иницијативу и основала Удружење жена под називом “Лотос”. Разменом информација, идеја и искуства, чланице се труде да сачувају и негују традицију свога краја, као и да организују разне друштвене активности и хуманитарне акције, а окупљања објашњавају као антистрес терпаију.

  • Изложба је пре свега социјално -хуманитарног карактера, трудимо се да учествујемо у различитим хуманитарним акцијама, а што се тиче нашег дружења, то нам је антистрес терапија. Да кроз сав тај наш креативан рад стварамо нешто, тиме лечимо саме себе. Свака жена једном недељно одвоји два сата за окупљање. Одржавамо и радионице за оне жене које желе нешто да науче, да се друже. На овој изложби смо ставили акценат на старе предмете иако ми имамо много других ствари којима се бавимо – додаје прдседница Удружења.

По први пут се одржава манифестацију под именом „Сачувајмо старине од заборава “, где се промовише стваралачки потенцијал жена уз неговање традиције, културе и обичаја, а према речима Ђукић, велику подршку имају и од Општине.

  • Имамо у плану да бар два пута годишње направимо неку овакву изложбу, а гледаћемо и да наше предмете које будемо радили излажемо. Да прикажемо људима тај наш рад и имаће прилику те предмете и да купе. Морам да напоменем да су наши материјали доста скупи . Удружење се финансира из сопствених средстава. Имамо и доста спонзора, и Оптшина Темерин нас већ другу годину за редом подржава, јер су препознали наше квалитете – са поносом каже за „Наше новине“ Марина Ђукић.

 

Удружење „Лотос“ у општини Темерин осим примарног циља да се својим деловањем старају о томе да се обичаји и традиција никада не забораве, имају шири утицај на читаву заједницу – представљају своју општину на најлепши начин на различитим манифестацијама, баве се хуманитарним радом и труде се да улепшају место у коме живе.

За све заинтересоване који нису били у прилици да погледају изложбу на премијерном отварању могу то да учине до 21, децембра.

Удружење жена “Лотос”

УДРУЖЕЊЕ жена “Лотос” основано je 23. јануара 2022. године у циљу социохуманитарног рада, дружења и спровођења активности у очувању културне традиције. Удружење броји 15 чланица и организује креативне радионице женског стваралаштва на територији Републике Србије. Чување традиције, спој модерног и традиционалног, као и велика потреба жена из Темерина да своје заједничко дружење, знање и рукотворине пренесу и широј јавности, само су неки од разлога што је основано ово Удружење.

С. К.

Пројекат „У свему смо заједно 2023“ финансијски је подржала Општина Темерин. Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Општине Темерин.