Predviđen broj zaposlenih u Opštini Temerin – 366

Smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji najviše će se odraziti na Beograd, gde će otkaze dobiti 585 ljudi, zatim na Niš, koji ima 518 prekobrojnih, pa Leskovac, gde je 317 radnika viška.
Po principu usvojenom od strane Vlade Republike Srbije, da na hiljadu stanovnika idu najviše četiri činovnika, od 37.789 ljudi, bez posla ostati njih 5.648. Nove sistematizacije moraće da budu objavljene do Nove godine na Internetu. Svi otpušteni imaju pravo na otpremninu u visini trećine prosečne plate i naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje.
Procentualno gledano, na spiskovima za otpuštanja nalazi se 14,95 odsto zaposlenih – u proseku. Bez gotovo polovine ćata ostaće Senta, gde je višak 43,2 procenta (132 radnika), i Prokuplje – 41,9 procenata (225 činovnika). Niš, Leskovac, Novi Pazar, Bor, Priboj, Zaječar, Kladovo i Kuršumlija moraće da se odreknu trećine kadrova. U 35 lokalnih samouprava, bez zaposlenja će ostati od deset do 20 odsto radnika, a u 45, od 20 do 30 procenata. Manje od deset odsto činovnika biće otpušteno u 22 opštine.
Pravilo da na hiljadu stanovnika mogu biti četiri zaposlena činovnika poštuje 35 opština, pa ovde otkaza neće biti. Sigurni su zaposleni u Kuli, Valjevu, Koceljevi, Kniću, Aleksandrovcu, Ljuboviji, Opovu, Prijepolju, Žabarima, Aleksincu, Malom Zvorniku, Inđiji, Sečnju, Topoli, Loznici, Pančevu, Vladimircima, Žitorađi, Ivanjici, Krupnju, Ubu, Velikoj Plani, Paraćinu, Čačku, Šapcu, Rumi, Doljevcu, Bogatiću, Titelu, Svrljigu, Bačkoj Topoli, Bajinoj Bašti, Lučanima, Arilju i Staroj Pazovi. Zakon se odnosi na 37.789 zaposlenih koji se finansiraju iz lokalnih budžeta, ali ne i na preostalih 63.876 koji se vode na opštinskim spiskovima, ali ne primaju platu iz opštinskih kasa. Naime, propis reguliše broj zaposlenih u opštinskim administracijama, u ustanovama koje se finansiraju iz lokalnog budžeta i predu-zećima čiji je jedini osnovač opština ili grad.
Svako zapošljavanje u lokalnim samoupravama moraće ubuduće da odobri Vlada. Prema ovom zakonu, broj honoraimagesraca i zaposlenih po drugim osnovama (ugovor o delu, na određeno…) ne može biti veći od 10 odsto u odnosu na broj zaposlenih za stalno.
Svi koji dobiju otkaz imaju pravo na otpremninu u visini trećine prosečne plate, koju obezbeđuje lokalna samouprava. Takođe, imaju pravo i na naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje u iznosu od 80 do 160 procenata od republičkog minimalca 15.138 dinara.
Prema podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave broj službenika u opštini Temerin je 366 lica. Objavljen je i spisak o maksimalnom broju zaposlenih u ustanovama koji se ne finansiraju iz budžeta lokalnih samouprava odnosno budžeta opštine Temerin. Odluka predviđa da maksimalan broj zaposlenih u njima bude: OŠ „Danilo Zelenović“ Sirig 36, OŠ „Kokai Imre“ 59, OŠ „Petar Koćič“ 103, OŠ Slavko Rodić Bački Jark 47, SŠ „Lukijan Mušicki“ 52, Dom Zdravlja Temerin 130 i Centar za socijalni rad opštine Temerin 11 zaposlenih. -P.L.