Препорука за читање – Ханан Ел Шејх „Хиљаду и једна ноћ“

„Након што је открио неверство своје жене, окрутни краљ Шахријар захтевао је да му сваке ноћи доводе по једну девојку, којој је одузимао невиност и ујутру је слао у смрт. Упркос гневу његових поданика, у чијим срцима је тињало семе побуне, краљ Шахријар настављао је  са својим крвавим пиром.

Лепа Шехерезада, кћер краљевог везира, одређена је да буде краљева следећа невеста.  Мудра лепотица убрзо је  сковала план како би стала на пут несрећи: краљу је сваке ноћи приповедала по једну причу која је увек пред  зору достизала драматични врхунац. Обузет радозналошћу, краљ је остављао Шехерезаду у животу чекајући са нестрпљењем да причу приведе крају.

Попут несагледивог океана, моћне бујице ненадмашног приповедачког дара читавог Истока уткане су у незаборавну приповест која је трајала хиљаду и једну ноћ. Чувени владари, бајковити предели и незаборавне јунакиње обузеће сва ваша чула – а онда ће нестати са првим освитом зоре, само да би поново оживели када Месец опет загосподари небеским сводом.“

С. Р.