Препорука за читање – Кејт Квин „ Алисина мрежа“

Истинита прича о енглеским и француским шпијункама у Првом светском рату, храбрим женама које су умногоме мењале историје.

1915. Ив Гардинер гори од жеље да се укључи у борбу против Немаца и ненадано јој се указује прилика да постане ухода. У окупираној Француској упознаје се с чудесном Лили,“краљицом ухода“, која руководи Алисином мрежом, огромном машинеријом тајних агената, непријатељу испред носа. Лили ће јој бити ментор, и између ове две жене развиће се снажно пријатељство.

1947. након завршетка Другог светског рата америчка студенткиња Шарли Сент Клер трудна је, неудата и на прагу да је родитељи избаце из куће. Док се бори са одлукама које ће јој променити живот, Шарли гаји наду да је њена вољена рођака Роз, која је нестала у Француској за време нацистичке окупације, можда још жива. Присилно доведена у Европу да се породи далеко од радозналих очију, Ширли путује у Лондон, одлучна да открије шта се догодило с њеном рођаком.

Након више од тридесет година, прогоњена једним издајством које је раскинуло Алисину мрежу, Ив своје дане проводи у пијанству, осамљена у оронулој кући у Лондону. До оне ноћи када ће у њен дом упасти млада Американка и изговорити име које Ив није чула деценијама. Ово име ће их повести у мисију потраге за истином…куда год да истина води.

„Моћан роман који се не пушта из руку.“ – RT Book Rewievs

„ Љубитеље историјске прозе и узбудљиве драме одушевиће свака реченица.“ – Book Page

С. Р.