Препорука за читање – Љиљана Шарац „Ђурђевим стопама“

„ Зима 1455. године. У студеној Силађијевој тамници, рањен и онемоћао, чами осамдесетогодишњи деспот Ђурађ Бранковић. Док чека да се за њега прикупи откуп, пребира по својој бурној прошлости. Присећа се младалачких пустоловина и женидбе поноситом Ирином Кантакузин, љутог ривалства са ујаком Стефаном Лазаревићем, мукотрпне градње Смедерева и упињања да за свој народ освоји што више слободе. Он настоји да сачува своје достојанство и смогне снаге за још један подвиг којим ће, попут звезде репатице, оставити блистави траг по мрклој тмини која је прекрила његову злосрећну деспотовину.

Шест векова касније млада Београђанка Ксенија, фотографкиња и изданак купиндолске лозе  Бранковића, тавори у посве другачијој врсти тамнице. Душевну празнину која се отворила двоструким губитком попуњава опсесијом коју је наследила од оца, настављајући његову потрагу за мистериозно несталим  сребрним саркофагом и гробом деспота трагичне судбине.

Идући Ђурђевим стопама, ова, у исти мах узбудљива и контемплативна, историјска и савремена повест Љиљане Шарац води читаоца од крвавих разбојишта и династичких борби српског средњег века до интрига, сплетки и супресије информација о бившој СФРЈ, од мемле камена и беде тамница до сјаја препуних ризница и меког додира свиле; од древне, чворновате крушке у Дреници на Косову до сочних лимунова са обала Јадрана и уских, сунцем окупаних уличица Дубровника; од раскоши и замки Цариграда до скромне, заборављене црквице на Старом  смедеревском гробљу и тајне у њој похрањене.“ – Др Славица Ранковић