ПРЕПОРУКА ЗА ЧИТАЊЕ… Наташа Матаушић „ Диана Будисављевић“

„ Аустријанка Диана Будисављевић, рођена Обексер ( 1891-1978), супруга угледног загребачког лекара Јулија Будисављевића, организовала је током Другог светског рата изузетно успешну акцију којом је од сигурне смрти из усташких логора избавила најмање 7000 српске деце, обезбедила им смештај и водила детаљну картотеку како би родитељи након рата могли да пронађу своју децу.

Акција Диане Будисављевић је, по свом обиму, број учесника и броју спасене деце, представљала једну од најсложенијих и несумњиво најхуманијих акција такве врсте на подручју НДХ и читаве окупиране Европе. У надасве тешким ратним условима ова храбра жена пронашла је снаге да слободно мисли и пружа активан грађански отпор усташком режиму. По постигнутим резултатима њен отпор је имао сва обележја херојског дела, које је заслужило своје место  у позитивном историјском наслеђу. Али десило се управо супротно. Чим  су на сцену ступиле нове комунистичке власти, тој хероини Другог светског рата у потпуности је онемогућен рад, одузета јој је картотека, а она је потиснута из историјског сећања.

Потискивање заслуга Диане Будисављевић није типично само за историографију социјалистичке Југославије. У актуелном замаху историјског ревизионизма акција спасавања српске деце постала је део „хуманитарне“ политике усташког режима , а усташка држава једна цивилизована држава која је водила бригу о својим становницима, па тако и о  српској деци, коју је као државне непријатеље и „неподобне“ елементе најпре стрпала у логоре, а онда их „хумано“ из њих спасавала. Насупрот овом идеолошком лажирању историје, дугогодишњи истраживачки рад  историчарке Наташе Матаушић, утемељен на изворној архивској грађи, на дневнику Диане Будисављевић и њеној оставштини, рецентној литератури и сведочењима савременика, изнео је на видело многе досад непознате чињенице, које су раније биле мистификоване или политизоване, и тако исправио историјску неправду која је учињена овој великој хуманитарки и хероини Другог светског рата.“

С. Р.