ПРЕПОРУКА ЗА ЧИТАЊЕ… Ведрана Рудан „Плес око Сунца“

„Имам седамдесет година.  На насловници изгледам као да имам седамдесет. Капци су ми отечени јер ме мучи алергија. Очи су ми стално црвене. Лице ми је мртвачки блиједо, кад га дотакне сунце, оно га поздрави пјегама. Не смијем се често, углавном буљим опсједнута страхом од смрти.

У књизи сам се скинула до краја. Повремено се, ослобођена сваке таштине, осјећам одлично у својој старој, набораној , пјегавој кожи. Жена која у вас гледа, то сам ја. Ја стара. Ја уморна. Ја сита живота и сретна што сам жива. На мом се лицу срећа не види? Прочитајте књигу, срећа у њој чучи. Не чујете ме? Штета. Смијем се на сав глас.“ – Ведрана Рудан

У аутобиографију „Плес око Сунца“, искрено и без улепшавања, Ведрана Рудан пише: о свом нимало безбрижном детињству, о деци и унуцима, о путу који је прешла од продавачице сладоледа на риви до најчитаније списатељице у региону. О томе зашто је у социјализму било немогуће добити отказ и како је она постала прва новинарка којој је то успело у новом хрватском демократском режиму.

Коначно, Ведрана Рудан нам показује зашто је у животу најважније и најтеже без стида погледати себи у очи.

С. Р.