Препорука за читање – За љубитеље популарне психологије препоручујемо књигу Виктора Франкла „Како пронаћи смисао живота“

Логотерапија је психотерапеутски правац, али и практично умеће проналажења и оснаживања смисла живота. У њеној основи лежи уверење да су људска бића, мимо потребе за задовољством или моћи, изнад свега бића која су обликована трагањем за смислом као сврхом и највреднијим ступњем самоостварења.

Ова вештина развијана је након једног од најужаснијих поглавља историје човечанства, у времену које је истовремено представљало искорак из ужаса једног искуства, али и наговестило многе специфично савремене проблеме са којима се људско биће суочава и које тежи да превлада. Зато су дела Виктора Е. Франкла, угледног бечког психијатра и неуролога, незаобилазни садржаји за упуштање у можда и најважнију животну потрагу.

Франкл у овој књизи своје идеје представља у благо полемичком тону спрам других истакнутих психотерапијских школа и праваца, и описује технике које са својим пацијентима користи у борби против „егзистенцијалног вакуума“, својеврсног модерног феномена и изазова за психотерапију.

С. Р.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама: