Природни лекови за опекотине од суцна, смирују кожу одмах

Уколико вас је сунце изненадило и изгорели сте, ево неколико савета да се расхладите, ублажите бол од опекотина и смирите црвенило коже.

Хладне облоге

Користите хладне облоге, лед или хладан туш како бисте температуру изгореле коже повратили у нормалу. Овај процес би требало да понављате неколико пута, у зависности од тога ког степена је опекотина.

Стари добри јогурт или кисело млеко

Сви знају да јогурт и кисело млеко помажу када изгоримо, али још увек није баш најјасније како. Највероватније је због тога што има вишу pH вредност па је делотворан за разхлађивање.

Чај

Није потребно да га пијете већ да га користите као хладну облогу на опекотинама. Можете стављати врећице чаја на кожу. Најефикаснији је црни чај јер може да исиса топлоту из опекотине.

 

Течност

Када изгорите пијте много течности, најбоље воде. Само помислите ако је ваша кожа сува и испуцала, онда је у таквом стању и ваш организам изнутра.

 

Млеко

Облоге од млека могу такође да вам помогну јер млеко садржи витамине А и Д, аминокиселине и масноће који помажу кожи да се регенерише и опорави.

Краставац

Знате да се користи за освежавње коже лица јер је краставац природни антиоксидант који ће смирити ваше опекотине од сунца. Можете га исећи на колутиће и ставити га на опекотину. Иако не постоји доказ да помаже сигурно ћете осетити олакшање.

Сода бикарбона

Помешајте је с мало воде и направите пасту коју ћете нанети на болну површину коже.

Јабуково сирће

Сирће је ефикасно код расхлађивања. Сипајте га у боцу са распршивачем и напрскајте црвенило на кожи. 

М. З.