Природно лечење синуса етеричним уљима

На свету је дефинитивно више оних који имају проблема са синусима, него ових других, срећника који не знају шта је главобоља и немогућност дисања изазвани упалом синуса. Уколико имате хроничне проблеме са синусима, сигурно су вам већ дојадили лекови чије дејство нема толико ефекта и проблеми се враћају после одређеног времена. Због тога ћемо у овом тексту говорити о природној методи лечења етеричним уљима, која и те како даје резултате.

Шта је синуситис и како настаје

Синуситис значи упала синуса. То је оно када осетите притисак у доњем делу чела и цури вам нос, а до ваздуха никако да дођете. Разни су разлози за настанак овог проблема, као што су алергени којих има из сезоне у сезону, затим загађеност ваздуха, сув ваздух, нагле промене температуре и други спољни фактори, као и комбинација унутрашњих и спољних фактора, који доводе до упале слузнице и свих других проблема. Неки људи више пате, неки мање, у зависности од јачине имунитета и отвпорности дисајних путева, али чињеница је да синуси великом делу популације задају муке. Синуси умеју да направе велике проблеме и онемогуће нас да нормално обављамо свакодневне активности, али научници још увек немају прави одговор на питање шта је заправо сврха синуса, осим да нас муче и да се жалимо на њих.

Да ли постоји лек за синусе

Одмах да вам кажемо, лек који ће заувек решити све ваше проблеме са синусима још увек није измишљен. Постоје лекови за синусе који ће краткотрајно решити проблеме запушености дисајних путева и главобоље изазване синуситисом, али после неког времена поново ћете се суочити са сличним тегобама, све док организам не постане отпоран, после чега ће и симптоми бити блажи.

На који начин лечити синусе

На тржишту постоје различите капи за нос и друге врсте лекова, али ништа није толико делотворно за ублажавање проблема синуса као етерична уља. Чест боравак у природи многима није доступан због обавеза на послу, школи, али и због ограничених финансијских могућности које нам не дозвољавају да често боравимо на планини. Због тога природу, тачније оно најдрагоценије из ње, можете да донесете у свој дом и користите њене благодети у виду етеричних уља. Етерична уља садрже све најкорисније лековите супстанце из биљака, веома су јака једињења и зато вам је потребно само неколико капи да бисте ублажили тегобе.

Која етерична уља су најбоља за лечење синуса

Свака биљка поседује различита лековита својства, па тако постоје биљке чија уља се најчешће користе за лечење упале синуса. У наставку ћемо издвојити нека од уља која су се показала као најделотворнија када је реч о ублажавању тегова респираторног система.

Еукалиптус – Етерично уље еукалиптуса има снажна противупална својства, што су стотинама година раније знали и Абориџини, који су користили благодети ове биљке у медицини. Етерично уље еукалиптуса поседује још и антивирусна и антигљивична својства и доказано помаже код респираторних инфекција и тегоба. Управо због тога ово је један од природних лекова који се користе за лечење синуса.

Чајевац – Ова свемогућа биљка издужених листова пуних етарског уља одавно је позната по својим лековитим својствима. Поред тога што се успешно бори са широким спектром различитих инфекција, етарско уље чајевца јача имуни систем и веома је делотворно у борби против грипа, прехладе, али и код упале синуса. Уколико и ви имате тегобе са синусима, етарско уље чајевца нека се нађе на вашем списку природних лекова.

Дивља нана – Јапанска мента или дивља нана у свом листу садржи етерично уље које је познато као јапанско биљно уље. Све лековите карактеристике ментола сконцентрисане су јапанском биљном уљу због чега је одлично за лечење многих тегоба, посебно упаљених синуса. Управо због тог освежавајућег мириса који продире у дисајне органе и прави пут кисеонику, оствљајући за собом лековите честице, ово биљно уље се највише користи код упале синуса, прехладе и грипа. Уколико желите да се уверите у лековитост јапанског биљног уља, овај јединствен производ на нашем тржишту можете да пронађете на сајту аssо.rs, одакле га можете и поручити.

Дивљи оригано – Природа је заиста чудесна, а то видимо и на примеру дивљег оригана, чије етерично уље се користи као природни антибиотик. Ова биљка своја чудесна својства сконцентрисана у етеричном уљу користи да се избори са више од 30 микроорганизама и тако успешно елиминише упорне бактерије, вирусе и гљивице које задају проблеме нашем организму. Уље дивљег оригана се често употребљава у кућним условима и у сврху природног лечења синуса.

Иглице бора – Борова шума може да стане у бочицу од свега неколико милилитара захваљујући процесима екстракције етеричног уља из иглице бора. Сигурно вам је познат тај мирис борове шуме који отвара сва ваша чула и помаже вам да нормално дишете пуним плућима. Сличан ефекат можете да постигнете и уз помоћ етеричног уља иглице бора које је прави савезник у борби против упале синуса.

Употреба етеричних уља кроз инхалацију

Лечење синуса етеричним уљима спроводи се тако што удишете испарења уља у на тај начин уносите корисне супстанце које ће ублажити тегобе.

Постоји неколико начина за инхалацију етеричних уља:

  • Испаравање у врелој води – У кључалу воду додајте неколико капи етеричног уља, нагните главу и покријте је пешкиром. Удишите онолико колико можете да издржите, не дуже од десетак минута. Овај процес можете да поновите до шест пута на дан.
  • Удисање марамице – Етерична уља можете да удишете и тако што ћете накапати неколико капи на чисту парамицу и прислонити близу носа и уста. Водите рачуна о томе да уље не додирује кожу јер неразблажена уља могу да створе иритацију.
  • Инхалатори – На тржишту постоје инхалатори у које можете да додате неколико капи етеричног уља са дестилованом водом, а апарат ће производити хладну пару коју можете да удишете.
  • Дифузори – Све популарнији дифузори функционишу слично као инхалатори, само што се користе углавном за освежавање просторије. Лековита својства из етеричних уља се задржавају у ваздуху, а боравак у таквој просторији може да вам помогне да продишете.