Продужен фебруарски распуст за основце и средњошколце

Министар просвете Бранко Ружић донео је одлуку о измени Календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе.

На основу тога ће нерадни дани за ученике бити и 17. и 18. фебруар, поред 15. и 16. фебруара, који се празнују као нерадни дани због државног празника Сретење. То значи да ће ђаци укупно бити слободни девет дана, од 12. фебруара до 21. фебруара, када се враћају на наставу.

Предлог о продужетку распуста изнет је на састанку Тима за школе.

„Након бројних консултација и након сагледавања целокупне ситуације и предвиђања да се пик овог таласа вируса очекује средином месеца донео сам одлуку о продужетку распуста. Ученици ће спајањем викенда, државног празника и додатна два дана имати укупно 9 слободних дана. Први радни дан биће понедељак, 21. фебруар“, рекао је министар.

„Школе су, као и раније, безбедне због примене и поштовања епидемиолошких мера. Према показатељима, раст броја заражених ученика и наставника не прати раст броја заражених у општој популацији“, навео је Ружић, стоји у саопштењу достављеном редакцији Б92.нет.

Он је апеловао на ученике и запослене у систему образовања да током предстојећег распуста буду одговорни према себи и својим најближима и поштују прописане епидемиолошке мере како не би дошло до нових заражавања.

Због тродневног продужетка јесењег распуста у првом полугодишту, као и због ове одлуке, школе су у обавези да до краја школске године надокнаде два радна дана, док ће школска година бити продужена за три дана и уместо до 21. јуна трајаће до петка 24. јуна 2022. године.


А до распуста комбиновано и редовно

Иначе, Тим за школе одлучио је и да се настава од понедељка 7. фебруара одвија по досадашњем моделу – старији основци и средњошколци ће ићи на наставу подељени у две групе, што је такозвани комбиновани модел наставе, док ће ученици од 1. до 4. разреда основне школе наставу похађати непосредно.

Према подацима из наџора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у недељи од 27. јануара до 2. фебруара 2022. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 4935 (0,64%).

Учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева ковида 19 у истом периоду износио је 4,8%, навело је Министарство.

У основним и средњим школама на територији Републике Србије, укупно је 87 (0,06%) одељења (16 и мање ученика), која су због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног рада на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.

Укупно је 363 (0,9%) одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 143 (0,35%) група у којима се из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана.


извор: Б92