Прва деценија за понос

Обишли целу Србију и готово све земље бивше Југославије 

Не тако давног 1. априла 2011. године, званично је основан одред извиђача „Извиђачи Темерин“. Почеци рада и делатност извиђачког покрета у Србији, којем припадају и ,,Извиђачи Темерин“,  везују се, иначе, за име др Милоша Поповића, оснивача ове извиђачке организације далеке 1911. године.

Према речима заменика старешине одреда у Темерину Марка Јовичића много успеха и лепих успомена везује се за рад ове организације.

Листа места у којима је одред деловао је заиста веома дугачка. Ту су, уз остале, Нови Пазар, Ниш, Крагујевац, Кањижа, Суботица, Бања Лука, Бихаћ, Бијељина, Осијек, Сарајево, Брчко… Истовремено, као домаћини угостили су извиђаче из готово свих република бивше Југославије – прецизира Јовичић. 

Током протекле деценије, вршена је едукација деце у разним областима, као што су прва помоћ, топографија, оријентација у природи, Морзеова азбука, брзо паљење ватре, брзо подизање шатора…

Тренутно одред броји 59 активних чланова, просечне старости око 21 године, што их чини најмлађим удружењем грађана на територији општине Темерин. Одлуку о приступању и останку доносе појединци, а на основу бројних и занимљивих програма.

Највећа жеља и задатак садашњег старешинства је упис нових чланова и омасовљавање организације као и проналазак нових адекватних просторија за рад и обуке. 

Пандемија корона вируса у потпуности нам је пореметила целокупан план и програм предвиђен за 2020. годину, а ни ова није почела ништа боље. У сталном смо контакту, пратимо ситуацију и као руководство одреда доносимо најбоље и најреалније одлуке, које понекад и нису у интересу нашег одреда, али здравље је на првом месту – истакао је Марко Јовичић.

На свој јубилеј, одред „Извиђачи Темерин“ захваљује се Општини Темерин на помоћи и подршци током свих претходних десет година свог постојања и рада. Општина је увек имала слуха и разумела мисију и потребе одреда те значајно помагала све програме редовних годишњих делатности и манифестација и тако је и данас.

ПРЕГРШТ НАГРАДА И ПРИЗНАЊА

ТЕМЕРИНСКИ извиђачи освојили су преко 60 пехара, разних диплома, признања и посебних награда. За десет година, кроз одред је прошло више од 250 извиђача разних узраста. Успешно су реализовали четири  летња табора на Фрушкој гори, неколико ноћних маршева, једнодневних излета као и осам такмичења међународног карактера. Међу њима је и извиђачки вишебој у Темерину о чијој популарности најбоље говори податак да је 2017. године, на темеринском вашаришту одред на њему угостио више од 420 извиђача из четири земље.

УВЕК ГДЕ ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ

ОДРЕД „Извиђачи Темерин“ је, током свих десет година свог постојања, у сарадњи са Црвеним крстом, разним поводима учествовао у волонтерским акцијама. Његови чланови нарочито су се  истакли 2014. када су нашу државу задесиле велике поплаве и  наравно, 2020. године када је кренула пандемија корона вируса која и даље траје.

М. МАРЧЕТА