ПРВИ „МЕМОРИЈА КАФЕ“ У ТЕМЕРИНУ

Предавање организовао Тим за лични развој – Предавач др Тимеа Кокаи Зекић

 

У петак, 2. јуна, са почетком у 18 часова, у великој сали Омладинског дома у Темерину одржано је предавање о деменцији. Реч је првом делу у склопу троделног тематског циклуса предавања о поменутој болести под називом „Меморија кафе“, у организацији Тима за лични развој из Темерина. Предавања су двојезичног карактера, тако да се свака тема презентује на српском и мађарском језику, а цена улазнице износи 300 динара.

Предавач у оквиру првог дела била је др Тимеа Кокаи Зекић, специјалиста неурологије и председник Тима за лични развој, која нам је указала на циљ и значај овог предавања.

  • Циљ нам је био да одржимо информативно предавање о деменцији и укажемо на симптоме болести, методе лечења и како можемо утицати да бисмо превенирали настанак одређених тегоба. Значај јесте у томе да људи знају да нису сами са тим проблемом, да постоји и наш тим, а постоје и друге особе од којих могу да добију информације. Најбитније је да људи буду упућени у то шта најпре треба да ураде уколико се у породици сусретну са пацијентом који показује прве знаке деменције – не да чекају да прође, већ што пре да препознају симптоме и обрате се лекару – истиче др Кокаи Зекић.

Према статистичким подацима, на светском нивоу око 36 милиона људи пати од деменције, док у Србији тај број износи око 200 хиљада. Такође је познат податак да укупно 20% светске популације од 85 година и преко има деменцију. С обзиром на то да се животни век становништва продужавања, повећава се и проценат оболелих. Управо због тога је веома важно открити болест на време и успорити њен ток у циљу што дужег одржавања функционалности и самосталности пацијента, поручује др Кокаи Зекић.

  • Установљено је да око 20% људи од 85 година и преко има деменцију, а како је проценат старијих особа на светском нивоу из године у годину све већи, тако имамо и више оболелих. Будући да је деменција неизлечива, те да су на крају пацијенти „везани за кревет“, јако је важно да се болест што пре открије и да се помоћу лекова, психотерапијских метода, „менталног тренинга“ који подразумева читање, укрштене речи, друштвене игре и слично, и уз добру породичну подршку одагна потпуно ментално и физичко пропадање – наглашава Кокаи Зекић.

Уз то, важна је и превенција, а да би се превентивно утицало на настанак деменције неопходна је редовна физичка активност, исхрана, „ментални тренинг“, као и друштвено активан живот.

  • Превенција је у великој мери значајна. Пре свега редовна физичка активност, „ментални тренинг“ и неговање друштвених односа, јер самим тим што комуницирамо говором и слушањем другог, размењивањем информација вежбамо и развијамо комуникацију између нервних ћелија. Што се тиче исхране, показало се да медитерански начин исхране утиче повољно у смислу превенције – додаје Кокаи Зекић.

Услед лоших временских услова, посећеност предавања није била велика, за разлику од истог које је одржано на мађарском језику 12. маја, када је било присутно више од 50 људи. Упркос киши и невремену, неколико суграђана се ипак одазвало.

  • Имам 57 година. За овај догађај сам сазнала преко плаката који сам видела у центру Темерина. Све што знам о деменцији је упроштено, зато сам и дошла да сазнам нешто ново – Весна Зорић из Темерина.
  • Имам 47 година. Колегиница ме је обавестила да ће се одржати ово предавање, а будући да је мојој мајци установљена Алцхајмерова болест, одлучила сам да дођем како бих проширила своје основно знање – Марица Ћеран из Бачког Јарка.
  • Имам 46 година. Родитељи су имали одређене симптоме, испоставили се да тренутно не болују од деменције, али пратићемо даље. Због тога сам дошао, ово ми је био најбољи и најбржи начин за добијање информација – Мирослав Тепић из Бачког Јарка.

Након завршеног првог дела предавања на мађарском и српском језику, следи други део, у којем ће фокус бити на психотерапијском приступу пацијентима оболелим од деменције, али и неговатељима тих пацијената. Треће поглавље биће посвећено тзв. „сениор денсу“, односно плесу са старије особе, који позитивно утиче на успоравање тока болести.

 

СИМПТОМИ ДЕМЕНЦИЈЕ

 

Деменција је, према речима др Кокаи Зекић, скуп симптома иза којих могу да стоје разна обољења.

Симптоми су следећи: поремећај памћења, поремећај језичког изражавања, дезоријентација у времену и простору, погрешна или нарушена процена, губитак пажње, губитак иницијативе, погрешно облачење, припремање хране и слично, потешкоће у свакодневним активностима, промена личности, расположења или понашања.

Најпознатија је Алцхајмерова деменција, међутим, др Кокаи Зекић тврди да није сва деменција Алцхајмерова, већ и након повреда главе, шлога, услед поремећаја циркулације мозга и разних телесних болести могу да настану симптоми слични као код Алцхајмерове деменције.

 

„МЕМОРИЈА КАФЕ“

 

Назив „Меморија кафе“ чланови Тима за лични развој изабрали су се по узору на западно-европске земље, где се такође реализују скупови овог типа, у циљу информисања људи и међусобног размењивања искустава.

  • Први „Меморија кафе“ је организован у Холандији 1997. године како би се превенирао настанак деменције, а потом су овај вид „састанака“ усвојиле и друге државе на западу, попут Мађарске. Зашто баш „кафе“? Зато што влада опуштена атмосфера, пије се кафа, не мора бити нужно предавање, већ могу само да се размењују информације и искуства. То је заправо и замишљено да се комуницира, да људи слободно питају све што их занима, јер најчешће на такве скупове долазе неговатељи или укућани пацијената оболелих од деменције – објашњава Кокаи Зекић.

 

З. Б.

 

Пројекат Комшија није мањина 2023. финансијски је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Ставови изнети у пројекту, међутим, не изражавају нужно ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.