Пси и мачке као ваши најбољи пријатељи

Пси одувек носе титулу човековог најбољег пријатеља. Верни су, послушни и пружају безусловну љубав. Познато је да и мачке уносе мир и спокој у дом у коме бораве и да свом власнику пружају топлину и љубав.

Дајемо вам још неколико разлога зашто је добро имати куцу или мацу у свом дому или дворишту.

ИМАТЕ С КИМ ДА РАЗГОВАРАТЕ

Пси и мачке су веома добри слушаоци. Њима можете поверити све своје тајне и проблеме и да не бринете да ли ће то некоме испричати у комшилуку. И што је најважније, они вас врло добро разумеју. Знају да ли сте тужни или радосни и у складу са тим прилагођавају своје понашање. Ово је врло важно за људе који живе сами или који су стицајем околности остали сами. Сазнање да имате друштво, да кућа није пуста и празна, буди у људима осећај сигурности.

ТОПЛИ СУ

И пси и мачке спадају у топлокрвне животиње. Они немају пун ормар зимске и летње гардеробе коју мењају у складу са временским приликама. Њихово тело и длака прилагођавају се годишњим добима и самим тим производе потребну енергију како би се угрејали. Али, они могу угрејати и вас. Научно је доказано да држање у крилу или мажење мачке или пса може угрејати и тело човека.

ДЕЦА СУ ОДГОВОРНИЈА И САОСЕЋАЈНИЈА

Деца се везују за своје љубимце. И пси и мачке захтевају бригу и пажњу, а то је одличан начин да се дете научи одговорности јер неки мали, длакави живот зависи од њих. Треба их нахранити, шетати, купати, играти се с њима. Такође, деца се уз љубимце уче саосећањима. Морају да знају да се према куцама и мацама опходе са љубављу и нежношћу, јер су они жива бића која имају осећања и емоције.

АКТИВНИЈИ СТЕ УЗ ЊИХ

Свако ко у кући или стану има пса зна да је редовна шетња више пута дневно обавезна за здравље вашег љубимца. Ово утиче и на њихове власнике који их изводе напоље, јер уместо седења пред ТВ екраном, шетња љубимца побољшава њихово здравље и физичку активност.

Има још безброј позитивних разлога да поред себе имате пса или мачку. Али, не заборавите, само одговоран власник који брине о исхрани и здрављу свог љубимца, добар је власник. А мало је рећи да ће вам љубав и пажњу вратити дупло.

К. Ћ.