Пумпе данас мењају ценовник тачно у 15h

Данас, тачно у 15 h бензинске пумпе широм Србије промениће своје ценовнике. У зависности од кретања цена на светским тржиштима, залиха, тражње, али геополитичких околности, направљена је и рачуница, а самим тим и утврђене су максималне цене које ће важити до наредног петка. Ово се односи на бензин БМБ 95 и евродизел, док пумпе имају право да цене осталих деривата формирају својевољно.

Влада је претходно донела нову уредбу којом су успостављене нове цене горива на бензинским пумпама широм Србије. Како гласи, одлука ће трајати месец дана, а нови ценовник формираће се сваког петка у 15 h.

Цена која је тренутно на снази и биће данас до 15 х говори да литар евродизела кошта 187,7 динара, а бензина БМБ 95 премиум 176,3 динара.

Хоће ли се ове цене мењати данас и колико?

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да нафтни деривати неће поскупети, већ да ће цена дизела бити нижа за 0,42 динара, а да ће цена бензина бити нижа за 0,24 динара.

То практично значи да ће нам данас од 15 х евродизел коштати 187,28 динара, а бензина БМБ 95 премиум 176,14 динара. За пољопривреднике је цена 179 динар за литар на НИС-овим пумпама, и они ће моћи да долију још 60 литара у канистер.

Наш саговоник, један од учесника на тржишту нафте, објаснио нам је поступак формирања цене.

Министарство енергетике одређује велепродајну цену. Потом је прослеђује Министарству троговине, које на њу додаје 6 динара по литру и то је цена која иде на пумпе – каже наш саговорник.

Небојша Атанацковић, власник једне нафтне компаније, каже да уколико је цена сирове нафта на тржишту стабилна и уколико нема проблема у снабдевању, до новог раста цена не треба да дође.

ЦЕНА НАФТЕ НА БЕРЗИ КАО НА КЛАЦКАЛИЦИ

Ових дана цена нафте на берзи бележила је озбиљан минус да би јутрос поново забележила раст од око 6 одсто. Са 130 долара цена барела је за неколико дана пала на око сто колико је вредео барел на лондонском тржишту јуче. Јутрос је цена 109 долара.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије каже да пад цена на светском тржишту који смо гледали претходних дана, не значи много и за домаће.

Цене на светском тржишту не могу тако брзо утицати и на цене код нас, рекао је Мићовић пре неки дан за „Блиц Бизнис“.

Удружење нафтних компанија Србије објавило је, иначе, детаљан приказ цена горива у 11 земаља у окружењу. Посматрајући цене дизела, бензина и гаса, лако је закључити да се ценовници добро разликују чак и у комшијским земљама.

Када су у питању цене бензина и дизела предњачи Грчка. Прерачунато у динаре литар бензина у Грчкој кошта 229 динара. Истовремено је гас најскупљи у Хрватској.

извор: БЛИЦ