Рагдол мачка – лутка плавих очију

Ако размишљате да за кућног љубимца узмете мачку са педигреом, а да истовремено буде мазна, дружељубива и мирна, онда је рагдол раса идеална за вас.
Рагдол мачка је релативно нова раса, настала је у Америци шездесетих година прошлог века. Њихова главна карактеристика је та што се опусте и оклембесе као крпене лутке кад их узмете у руке (,,ragdoll” у преводу значи крпена лутка).

Ове маце су веома мирне и нежне и имају неизмерно поверење у свог власника. Мирног су карактера, али и увек спремне на игру. Пореде их са псима и њиховом нарави, јер су пријатељски настројене и интелигентне, врло често прате свог власника или га дочекују пред вратима. Рагдол је елегантна маца која воли друштво и ужива у мажењу и чешљању, знатижељна је и радознала. Мирне су, послушне и отпорније на стрес што их чини идеалним кућним љубимцем. Веома добро се слажу са децом и свим кућним љубимцима, укључујући и псе.

То је крупна раса мачке, полудуге, свиленкасте длаке специфичне обојености. Постоји у  три комбинације боја са акцентом на ушима, њушци, шапицама и репу, док су им очи искључиво плаве боје. Тежина им достиже између 4 и 9 килограма што је чини једном од највећих раса мачака.

Рагдол мачке су искључиво кућне маце. Вањски живот за њих може бити опасан, те се не препоручује. 

Зато, ако имате услове за одгајање и бригу, ако волите чешкање и мажење, ако вам треба неко ко ће вас пратити у стопу и спавати са вама у кревету, ако вам треба неко коме ћете поклонити своју пажњу и љубав, а тај неко вам узвратити добротом и пажњом, онда нећете погрешити ако ваш избор кућног љубимца буде рагдол мачка.

 

 

К. Ћ.