Retrospektiva političkog života u Temerinu

Protekle četiri godine političkog života u Temerinu obeležile su tri promene „prvog čoveka“ opštine, promene stranačkih dresova više od polovine odbornika i neprincipijelne koalicije naprednjaka i demokrata kao i naprednjaka i Tadićevih socijaldemokrata.

_DSC2839               Nakon održanih lokalnih izbora 2012. godine koalicioni sporazum o većini u Skupštini opštine Temerin i formiranju nove opštinske vlasti potpisali su predstavnici Demokratske stranke (5), Socijalističke partije Srbije – Partije ujedinjenih penzionera Srbije (3), Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (3), koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije (3), Saveza vojvođanskih Mađara (3) i Grupe građana „Za prosperitet opštine Temerin“ (2). Vladajuća većina je prilikom konstituisanja opštinskih organa imala 19 od ukupno 33 odbornika. U opoziciji  su se našli koalicija Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista sa pet odbornika, Srpska radikalna stranka sa četiri, LSV sa tri i koalicija Preokret sa dva odbornika (po jedan iz Srpskog pokreta obnove i Liberalnodemokratske partije). Za predsednika opštine Temerin izabran je Vladislav Capik, za njegovog zamenika izabran je Nikola Ember, dok je funkciju predsednika Skupštine opštine Temerin vršio Andraš Gustonj.

U martu 2014. na skupštinskom zasedanju u prisustvu 20 odbornika tajnim glasanjem izglasano je nepoverenje dotadašnjem gradonačelniku Vladislavu Capiku i za novog gradonačelnika izabran je Andraš Gustonj, za njegovog zamenika izabran je Nikola Ember, a za predsednika skupštine izabran je Boško Govedarica.

Za izbor članova nove opštinske vlasti glasalo je 17 odbornika od 33, većinu tada čine odbornici DSVM, SPS – PUPS, DSS – NS, LDP i DS dok SRS nije deo vladajuće koalicije, ali su uz pomoć njihova dva glasa izglasane navedene odluke. Opoziciju u tom trenutku čini 16 odbornika iz SVM, SNS, SPO, LSV i predstavnici Grupe građana „Za prosperitet opštine Temerin“.

Već u oktobru 2014. formirana je treća vladajuća koalicija na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) sa devet odbornika i time su promenjeni i nosioci funkcija u Temerinu.

Novu skupštinsku većinu od tada čine stranke Srpska napredna stranka – Pokret socijalista (9), Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije (3), Srpski pokret obnove (1) i dve grupe nezavisnih odbornika (3) i (2). Opoziciju u tom trenutku čine predstavnici Saveza vojvođanskih mađara (3), Demokratskog saveza vojvođanskih mađara (3), Srpske radikalne stranke (2), Demokratske stranke (1), DSS – NS (3) i jedna grupa nezavisnih odbornika (3).

Opštinu je umesto Andraša Gustonja iz Demokratske stranke vojvođanskih Mađara počeo voditi Đuro Žiga iz SNS-a. Po treći put za zamenika izabran je Nikola Ember iz SPS-a.

Nekoliko meseci kasnije, u februaru 2015., dolazi do još jedne promene unutar vladajuće većine u Temerinu, nakon ostavke odbornika Zdravka Vašalića iz nezavisne odborničke grupe (DS) izabran je Vladislav Capik iz Socijaldemokratske stranke koji je sa još dva odbornika iz nekadašnjeg DS-a oformio novu odborničku grupu i postao deo vladajuće većine.

U protekle četiri godine u pokrajinskom parlamentu Temerinci su imali dva predstavnika – Stojana Tintora (SRS) i dr Slavku Stratijev (SNS), koje smo retko kada imali priliku da čujemo u Skupštini Vojvodine. – M.M.