Saopštenje za javnost povodom zabrane snimanja sednice SO Temerin

Zakon o javnom informisanju u Članu 4. koji govori o slobodi javnog informisanja u drugom stavu kaže:
„Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.“
Isti Zakon u Članu 15. nakon definisanja javnog interesa kaže:
„Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave stara se o ostvarivanju javnog interesa podstičući raznovrsnost medijskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija, što doprinosi zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije“.
Iz gore priloženog, čini se opravdanim izraziti sumnju i postaviti pitanje da li je na 34. Sednici Skupštine opštine Temerin održanoj 4. decembra 2015. godine od strane predsednika Skupštine opštine Roberta Karana došlo do povrede nekog od Članova Zakona o javnom informisanju. Predsednik Skupštine se u toku održavanja sednice obratio medijima naglasivši da je moguće „slikanje“ i izveštavanje dok snimanje toka sednice i objavljivanje snimaka nije dozvoljeno i da se mediji na sednici ponašaju shodno tome.
Ovakav stav predsednika Skupštine pokrenuo je lavinu tekstova i komentara od strane udruženja novinara: UNS, NUNS, NDNV, pojedinih medija i medijskih stručnjaka.
U nameri objektivnog informisanja i otklanjanja dileme „jeste rečeno – nije rečeno“ objavljujem snimak dela Skupštinske sednice i trenutka obraćanja medijima.
Iskreno se nadam da će u budućnosti čelnici lokalne samouprave prevazići sve animozitete prema lokalnim medijima i smoći snage da primenjuju važeće medijske zakone, sopstveni Statut kako u pogledu omogućavanja nesmetanog rada novinara tako i u pogledu načina sufinansiranja proizvodnje medijskih sadržaja.
Miodrag Mandić, glavni i odgovorni urednik Naših novina i internet portala Temerin info