Сарадња којом се негује историја и култура народа са ових простора

Предавања подељена у два циклуса – Емитовање снимљеног материјала на порталу Темерин ифо

Општина Темерин крајем прошле године потписала је протокол о сарадњи са Матицом српском о реализацији активности ради унапређења квалитета књижевног, образовног и уметничког рада.

Овим протоколом се посебно истиче сарадња на пројектима који се односе на изучавање живота и дела Лукијана Мушицког, историјских миграција, као и српско-мађарских културних и историјских веза.

Ове године тим пројектом предвиђена су предавања представника Матице српске, као и професора са Универзитета у Новом Саду.

Предавања су почела почетком овог месеца и подељена су у два циклуса, Матица српска у два века и Токови колонизације у општини Темерин од 18. до 20. века. Генерални секретар Матице српске Милан Мицић истиче да је ова сарадња изузетно значајна због историјских чињеница о којима би грађани општине Темерин требало више да знају.

Та врста сарадње је дошла из једног заједничког става да можемо потписати протокол о сарадњи и пронаћи заједничке теме које су везане за културну политику Матице српске, а теме везане за општину Темерин су значајне истовремено и за српску националну културу. Тако смо дошли до неколико значајних тема, једна од њих је колонизација, односно тема историјских миграција од 18 до 20. века. Друга тема је Лукијан Мушицки, као значајна личност српске историје, књижевности и културе, рођен у Темерину, док су трећа тема српско-мађарски односи кроз историју – наводи Мицић.

Предавања се одвијају у галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ Темерин, а снимљени материјал је почео да се емитује и на порталу Темерин инфо. Мицић истиче зашто је важно да грађани погледају сва ова предавања.

Кључни значај ових предавања није само упознавање са радом Матице српске, већ, пре свега, упознавање са темама као што је колонизација или српско-мађарски односи, али и Лукијан Мушицки. То су теме који су везане за овај простор и ово је начин да сазнају нешто више о себи, али и о својим суседима, јер неспоразум међу људима управо и настаје због недовољно сазнања о другима. Због тога је потребно да кроз ова предавања и емитовање на Темерин инфо порталу људи чују и сазнају више о другој историји, култури, начину досељавања, да би та врста сазнања приближила људе једне другима.

Када је реч о другом циклусу, Матици српској, Мицић наглашава да се она налази тамо где се налази српски народ и српска култура.

Српско становништво које живи на просторима општине Темерин треба да сазна које су делатности Матице српске. То је најстарија српска установа, која броји два века, као и Летопис Матице српске. Они престављају једну врсту преседана и доброг узора – закључује за „Наше новине“ Мицић.

 

Т. К.