Састанак поводом израде Плана развоја општине Темерин 2022-2030

У великој сали Скупштине Општине Темерин данас је одржан састанак поводом израде Плана развоја општине Темерин 2022-2030. Партнер Општине Темерин на овом пројекту је Регионална развојна агенција Бачка.

Презентацији су поред чланице Општинског већа за привреду Мире Родић и заменика председника Општине Темерин Дејана Брадаша присуствовали и представници Регионалне развојне агенције Бачка и Института за економику пољопривреде Бегорад, као и чанови кориднационог тима и радних група за израду овог Плана.

Том приликом Мира Родић истакла је значај и циљ усвајања овог документа.

Ми смо у обавези да до краја године усвојимо овај веома значајан документ. Циљ овог Плана је дефинисање визије одрживог развоја општине Темерин и надамо се да ће допринети побољшању услова живота наших грађана. Овај документ и све што њиме буде регулисано, биће обавезујуће. Трудићемо се да он буде презентован свим грађанима општине Темерин путем средстава информисања и на друге начине, како би сви имали учешће, како би он био што реалнији и могао заиста да се реализује.

Од  Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Општина Темерин за израду овог пројекта добила је милион динара, а укупна вредност израде износи 1.176.000 динара. Према речима заменика председника општине Темерин Дејана Брадаша то је веома значајна подршка када је реч о изради стратешких докумената.

Предуслов сваког успеха је успешно и стратешко планирање и из тог разлога овај документ је за општину Темерин изузетно значајан, јер у њему би требало да се огледају сви потенцијали које наша општина има, који могу да допринесу њеном развоју, како у области инфраструктре, локалног економског развоја, тако и других области попут заштите животне средине, здравства, социјалне заштите, културе и спорта. Дакле, ово је један важан документ, који ће за наведени предиод трасирати будући правац развоја наше општине. Ово више није само наша законска обавеза, већ и прека потреба.

Јонел Субић, директор Института за економику пољопривреде Београд нагласио је да сваки стратешки пројекат мора да задовољи три веома важна сегмента, како би био друштвено прихватљив.

Када причамо о одрживом развоју имамо обавезу да се избалансирају сва три стуба одрживог развоја и друштвени, и економски и еколошки. Уколико имамо један пројекат, он мора да буде економски исплатив, да оправда наменска средства, онда морамо да водимо рачуна и о заштити животне средине, о здравствено безбедном животу и здравствено безбедној храни. Шта нам значи пројекат ако он није друштвено прихватљив и не задовољава потребе друштва? Зато је нама циљ да кроз овај стратешки документ имамо сва ова три стуба потребна за одрживи развој, и економски сегмент, и да водимо рачуна о екологији и да буде општеприхватљив, не само за локалну заједницу, него и шире – објашњава Субић.

 

Т. К.