Sedam decenija Opštinskog udruženja penzionera

Najviše penzionera je u Prvoj mesnoj zajednici Temerin 2.619, u Bačkom Jarku 1.246, u MZ Staro Đurđevo 652 i Sirigu 437.

Opštinsko Udruženje penzionera osnovano je 1. jula 1947. godine, a 14. aprila 2008. godine proslavilo je šest decenija postojanja. Jubileju u restoranu „Kod Badžana“ prisustvovalo je više od 600 penzionera, predsednici Saveza penzionera Srbije i Saveza penzionera Vojvodine, predstavnici državnog sekretarijata za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, sekretarijata za poljoprivredu, Privredne komore Srbije, gosti iz Morohaloma, Ade Loznice, Valjeva, Smedereva, Kragujevca, Bezdana i drugih mesta. Na području opštine Temerin po podacima od 30. decembra 2010. godine bilo je ukupno 4.954 penzionera, od toga 2.950 su stariji od 65 godina. Najviše penzionera je u Prvoj mesnoj zajednici Temerin 2.619, u Bačkom Jarku 1.246, u MZ Staro Đurđevo 652 i Sirigu 437. U svim organizacijama penzionera obavljena je registracija u skladu sa zakonskim propisima. Nakon uređenja Doma penzionera u Sirigu i Bačkom Jarku – uoči „Srpske nove godine“ 2011. godine otvorene su nove prostorije za penzionere u MZ Staro Đurđevo.

Više od od dve decenije najstariji iz ovog dela Temerina okupljali su se u podrumu ispod bine Doma kulture, koji je u nekoliko navrata bio poplavljan.

-Inicijativu za izgradnju pokrenuli su naši najstariji članovi, koji su dobili podršku od MZ Staro Đurđevo. Dobrovoljni rad i prilozi, pomoć u sredstvima, građevinskom materijalu, posebno preduzetnika, obezbedili su uslove za nove, tople i svetle prostorije. Tako je kvadratni metar Doma penzionera sa centralnim grejanjem stajao samo 160 evra – kaže Stojan Dondur, predsednik MO penzionera. Organizacija penzionera Prve mesne zajednice ima više od dve hiljade članova, ali nema penzionerski dom. Za sednice, druženja i zabavu koriste prostorije Doma mesne zajednice.

Mesna udruženja penzionera u sve četiri mesne zajednice u programu rada značajnu pažnju posvećuju saradnji sa drugim organizacijama, nabavci ogreva, obezbeđivanju paketa pomoći za najugroženije, kontroli zdravlja, oporavku svojih članova u banjama, ekskurzijama u Srbiji, Mađarskoj i Republici Srpskoj.

-Posetili smo Banju Morahalom u Mađarsku, etno selo Stanišić i Banju Dvorovi kod Bjeljine, Đerdap, Beograd, Batinu, Vršac, Sremske Karovce, Oplenac, mnoge banje i manastire u Srbiji – ističe Milan Santrač koji se sa dve ekipe penzionara uspešno takmiči u radničkim sportskim igrama u kuglanju.

Margareta Bicok, penzionerka iz Temerina je svetski putnik, pa se i ne seća svih destinacija gde je boravila.

-U 2011. godini bila sam u Jerusalimu. Od ostalih putovanja, ne znam šta bi pre izdvojila: Rim, Veneciju, prelepi Prag. Transilvaniju u Rumuniji, Sarajevo, Baš čaršiju, Ilidžu, Vrelo Bosne – kaže Margareta.

Ištvan Varga, predsednik Udruženja penzionera opštine Temerin, veruje da će tokom 2017. godine uz pomoć kolega iz mesnih udruženja uspeti da obezbedi sredstva za obeležavanje sedam decenija od kontinuiranog rada naših najstarijih sugrađana. Tim pre jer su dobro organizovani i aktivni u mnogobrojnim udruženjima na području oštine Temerin.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама:

"Sedam decenija Opštinskog udruženja penzionera"

Објавите коментар

Ваша email адреса неће бити јавно објављена.
Брзи превод