Седмодневна акција мерења брзине „Спид Маратон“

У оквиру међународне акције појачане контроле брзине, која се спроводи у 30 европских земаља које су чланице организације РОУДПОЛ, саобраћајна полиција на српским путевима у понедељак 19.4. отпочела је акцију „Спид маратон“ у оквиру које ће  брзина непрекидно бити мерена 24 сата, изјавила је Загорка Цветковић из Управе саобраћајне полиције.

Како се наводи у саопштењу, акције ће трајати  трајаће седам дана, а у прва два дана саобраћајна полиција открила је укупно 6.261 прекршајa прекорачења брзине и 1.939 других прекршаја. 

Она је навела да у склопу Спид маратона, саобраћајна полиција контролише брзину свим расположивим ручним радарима, радарима у системима видео-надзора и пресретачима, док ће на ауто-путевима бити мерена и просечна брзина кретања возила.

Цветковић је нагласила да је неприлагођена брзина најчешћи узрок саобраћајних незгода са погинулим лицима, а да је последњих година број прекршаја прекорачења брзине у драматичном порасту.

 

Упркос свеобухватним контролама и великом броју откривених прекршаја, како је рекла, и даље велики број возача свакодневно угрожава и себе и друге учеснике у саобраћају прекорачујући дозвољену брзину кретања возила.
 
Она је навела да је циљ акције доследно санкционисање свих возача који буду затечени у прекорачењу брзине.
 
„Чак и мало повећање брзине драстично погоршава последице саобраћајне незгоде. Успори, сачувај живот!“, истакла је Цветковић.

 

извор: МУП