Сиришки производи у плану за руско и америчко тржиште

Двадесетдвогодишњи Синиша Арсић из Сирига, пољопривредом се одлучио бавити још као дете, а љубав према овој делатности пренео му је његов деда Милован, полако уводећи га у породични посао. Касније, Синиша своје образовање усмерава у том правцу и завршава Средњу пољопривредну школу у Футогу. Данас, на око педесет хетара земље, он сеје пасуљ, лук и купус, а ове године у плану му је да своју производњу обогати са кромпиром.

Када је реч о механизацији, млади произвођач из Сирига примењује светске и европске стандарде у производњи, а један од изазова му је потреба за бржом и свеобухватном имплементацијом знања у пољопривреди.  Поседују тифоне, комбајне, навигациони систем, а како каже, производња пољопривредних добара без механизације је данас незамислива.

-Од механизације имам два комбајна за лук и кромпир који су ми олакшали рад, такође навигациони систем који се користи у прецизној пољопривреди. Захваљујући механизацији сејем, шпартам, све радим сам. Имамо један тифон, а у плану ми је да купим још два, која ће ми олакшати наводњавање. Стари системи за наводњавање иду у заборав, а долазе компјутеризовани, без којих је тренутно рад на пољу незамислив – додаје Арсић.

На извоз и производњу, каже, вирус корона и криза изазвана том пандемијом је у великој мери утицала, те му је један део робе и пропао.

– До априла прошле године нисмо имали проблема са извозом наших производа, али кад је пандемија ухватила маха и границе се затвориле, суочили смо се и са том препреком. Цене су ишле нагло доле, извоз робе је стао. На крају смо је продали нашим домаћим накупцима по доста нижој цени – наставља Синиша. -Пасуљ смо вршили у августу прошле године, још увек га нисмо продали. Доста купуса ми је и пропало. Сечен је на време али због целе ситуације са короном није продат кад је требало.

Производи познати и ван Србије

Сиришки пољопривредник стреми, да прошири своју производњу, створи што квалитетнији производ који ће имати своје место на тржишту и обнови механизацију како би радио са што мање радне снаге. Циљ му је да своје производе пласира на америчко и руско тржиште, у чему га је прошле године, омео коронавирус.

Робу пласирам на домаће и страно тржиште. Велику количину лука сам извезао у Албанију, Мађарску, Хрватску, Румунију, Босну и Херцеговину и многе друге државе. У плану ми је да производе извозим у САД и Русију. Остварио сам већ неке контакте из ових држава, и чим се стиша ситуација са коронавирусом намеравам то и да реализујем – истиче Синиша. – Свакако, базирам се и на то да снабдевам наше домаће маркете. Са ланцем маркета „Универ“ имам добру сарадњу још од 2005. године, где једна количина целокупне наше робе иде сваке године за њих.

 

Млади пољопривредници оснажују опстанак села

Млади пољопривредни произвођачи кључни су за одрживи сектор пољопривреде, као најстарије и најважније делатности, те стављањем акцента на значај њиховог укључивања у пољопривредну производњу, може осигурати будућност производњи хране и бити нада опстанку села.

Арсић је корисник субвенција које додељује Министарство пољопривреде и Покрајиснки секретаријат за пољопривреду, а том приликом, крајем јануара 2021. године, ово газдинство посетио је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић, заједно са председником Општине Темерин Младеном Зецом.

Да овај вид помоћи много значи младима, наглашава и наш саговорник, додајући да будућност српских села и опстанак руралних средина у највећој мери зависи од младих људи који су вољни да се баве пољопривредом и на тај начин допринесу заједници.

Нама, младим пољопривредницима, свака субвенција много значи. Имамо велику подршку Покрајинског секретаријата, Министарства пољопривреде, али и локалне самоуправе. Млади треба да остану на селу, у својим домаћинствима, започну свој бизнис и да заједничким снагама ширимо наша газдинства, јер само заједно можемо да станемо раме уз раме са европским произвођачима – закључује за „Наше новине“ Синиша Арсић.

[supsystic-gallery id=27]

 

С. Косановић