Соларна електрана уместо фарме

Фарма свиња која је задавала велике муке не само мештанима Старог Ђурђева је, дефинитивно, прошлост, а производања соларне енергије будућност! Општина Темерин је, наиме,  на својој званичној интернет страници огласила јавну презентацију урбанистичког пројекта за изградњу соларне електране са соларним панелима „Гобем“.

Та електрана чији инвеститор је истоимена компанија из Београда ће, наиме, бити изграђена управо у радној зони где је некада била смештена фарма свиња, а имаће снагу од 9,45 MW или 9.450 kW са 105 инвертора.

Електрана ће, како се наводи у документу који је јавно презентован, бити прикључена на дистрибутивни систем електричне енергије и – изузев оне за сопствену  потрошњу – сву произведену струју предавати у DSEE.

Сва заинтересована лица могу да изврше увид у урбанистички пројекат и Одељењу за урбанизам, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине Општинеске управе Темерин доставе своје примедбе и сугестије у писаном облику до среде16. фебруара.

Урбанистички пројекта изложен је и у холу зграде Општинске управе, а у дигиталном облику материјал је изложен на званичној интернет страници Општинске управе Темерин www.temerin.rs/konkursi.aspx.

Да подсетимо, свиње са фарме у Старом Ђурђеву су измештене почетком децембра 2021. године, чиме је локална самоуправа Општине Темерин решила дугогодишњи проблем грађана овог места. Зграде у којима су оне некада гајене су, у међувремену, срушене и на том месту ће бити изграђена соларна електрана.